citromsav
(2-hidroxi-1,2,3-propántrikarbonsav, citrátok, E 330)
C6H8O7,
CH2COOH-C(OH)COOH-CH2COOH
A citromsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A CitroSav.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előfordulás
A természetben nagyon sok helyen, legnagyobb mennyiségben a citrusfélékben található.
Előállítás
Többnyire melasz fermentálása útján
állítják elő.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen kristályok.
Forráspont alatt elbomlik 175°C-on
Olvadáspont: 153°C
Oldékonyság vízben
(20°C-on): 59 g/100 ml
Sói a citrátok.
Felhasználás
Nagyon sok ételben és italban használt mint sav,
antioxidáns
Szájpenész, szájgyulladás ellenszere.
Élelmiszeradalékként kódja E 330.
Biológia
Valamennyi élőlény sejtjeiben megjelenik az energiatermelés alapvető biokémiai
folyamatában a citromsav-ciklusban (Krebs-ciklus).
Bőr, szem és légzőrendszer irritációt okoz.
Hosszabb idő alatt káros a fogakra.