dextrin
(E 1400)
A keményítőhöz hasonló szénhidrát, glükóz-polimerek keveréke.
(C6H10O5)n
Az "alapegység" glükóz molekulaképe, szerkezeti és tapasztalati képlete (a zárójelen belüli rész).
Előállítás
Enzimes, enyhe savas
vagy melegítéses lebontással keményítőből.
(A kenyér és a sütemények "barna bevonata" dextrin.)
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen vagy sárgás, íztelen por.
Sűrűség: 1,45 g/cm3
Vízzel keverve erősen ragacsos
pépet ad.
Molekulasúlya kisebb a keményítőnél.
Jellege és kémiai viselkedése nagy mértékben függ a keményítőtől,
amiből származik.
A jóddal történő reakciója
pl. eredményezhet vösöses barna vagy kék elszíneződést vagy előfordulhat, hogy
egyáltalán nem jelentkezik elszíneződés.
Felhasználás
Használják ragasztóanyagként
pl. postai bélyegeken.
A papír- és a textiliparban kötő-
és fényezőanyagként használják.
A dextrineket az élelmiszerekben sűrítő anyagként.
Fő alkalmazási területe azonban a keményítőtartalmú
ételek jobb ízűvé tétele, valamint erősítő italok fogyasztása esetén a gyomorra
ható ozmotikus terhelés csökkentése.
Élelmiszeradalékként kódja E 1400.
Biológia
A keményítőnél könnyebben
emészthető, már a nyálban lévő enzim szőlőcukorra
bontja. Ezért szeretik a gyerekek rágni a kenyérhéjat.