dextrin
(E 1400)

A keményítőhöz hasonló szénhidrát, glükóz-polimerek keveréke.

(C6H10O5)n

 

 

Az "alapegység" glükóz molekulaképe, szerkezeti és tapasztalati képlete (a zárójelen belüli rész).

Előállítás
Enzimes, enyhe savas vagy melegítéses lebontással keményítőből.
(A kenyér és a sütemények "barna bevonata" dextrin.)

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen vagy sárgás, íztelen por.
Sűrűség: 1,45 g/cm3
Vízzel keverve erősen ragacsos pépet ad.
Molekulasúlya kisebb a keményítőnél.
Jellege és kémiai viselkedése nagy mértékben függ a keményítőtől, amiből származik.
A jóddal történő reakciója pl. eredményezhet vösöses barna vagy kék elszíneződést vagy előfordulhat, hogy egyáltalán nem jelentkezik elszíneződés.

Felhasználás
Használják ragasztóanyagként pl. postai bélyegeken.
A papír- és a textiliparban kötő- és fényezőanyagként használják.
A dextrineket az élelmiszerekben sűrítő anyagként.
Fő alkalmazási területe azonban a keményítőtartalmú ételek jobb ízűvé tétele, valamint erősítő italok fogyasztása esetén a gyomorra ható ozmotikus terhelés csökkentése.
Élelmiszeradalékként kódja E 1400.


Biológia
A keményítőnél könnyebben emészthető, már a nyálban lévő enzim szőlőcukorra bontja. Ezért szeretik a gyerekek rágni a kenyérhéjat.

Felhasznált irodalom