D-vitamin
(D2-vitamin, ergokalciferol, D3-vitamin, kolekalciferol)

Zsírokban oldódó prohormonok, vitaminok egy csoportja.
Két fő formája létezik:
- D2-vitamin (ergokalciferol)
- D3-vitamin (kolekalciferol)

D2-vitamin (C28H44O) D3-vitamin (C27H44O)

Bonyolult biokémiai folyamatokon keresztül egy koleszterinalapú vegyületből (7-dehidrokoleszterin) ultraibolya sugárzás hatására a bőrben D3-vitamin képződik.

->
->
Koleszterin
7-dehidrokoleszterin
D3-vitamin

A D2-vitamin ergoszterolból képződik ultraibolya sugárzás hatására.

->
Ergoszterol
D2-vitamin

Előfordulás
D-vitamin forrás a vaj, margarin, sajt, joghurt, tej, tojás.
D-vitamin
ban leggazdagabb a halak (különösen a tőkehal) májából készült olaj.
A növények főleg D2-vitamint az állati eredetű élelmiszerek D2- és D3-vitamint is tartalmaznak.

Biológia
A D-vitamin a kalcium felszívódásához és a vér kalcium szintjének szabályzásához szükséges.
Hiánya a fiatal korban angolkórt okoz, ha nem éri a gyereket napfény vagy UV-sugárzás.
Fontos a fogak kialakulásánál is. Fontos a kalcium és a foszfor felszívódásához a belekből. A napfény aktiválja a D-vitamin anyagcserét a testben. A D-vitaminból keletkező hormon a kalcium- és foszforanyagcserét szabályozza a szervezetben.

Felhasznált irodalom