D-vitamin
(D2-vitamin, ergokalciferol, D3-vitamin, kolekalciferol)
Zsírokban oldódó
prohormonok, vitaminok
egy csoportja.
Két fő formája létezik:
- D2-vitamin (ergokalciferol)
- D3-vitamin (kolekalciferol)
D2-vitamin (C28H44O) | D3-vitamin (C27H44O) |
![]() |
![]() |
Bonyolult biokémiai folyamatokon keresztül egy koleszterinalapú vegyületből (7-dehidrokoleszterin) ultraibolya sugárzás hatására a bőrben D3-vitamin képződik.
![]() |
->
|
![]() |
->
|
![]() |
Koleszterin
|
7-dehidrokoleszterin
|
D3-vitamin
|
A D2-vitamin ergoszterolból képződik ultraibolya sugárzás hatására.
![]() |
->
|
![]() |
Ergoszterol
|
D2-vitamin
|
Előfordulás
Jó D-vitamin forrás a vaj, margarin,
sajt, joghurt, tej,
tojás.
D-vitaminban leggazdagabb a halak (különösen a tőkehal) májából készült
olaj.
A növények főleg D2-vitamint az állati eredetű élelmiszerek D2-
és D3-vitamint is tartalmaznak.
Biológia
A D-vitamin a kalcium
felszívódásához és a vér kalcium
szintjének szabályzásához szükséges.
Hiánya a fiatal korban angolkórt okoz, ha nem éri a gyereket napfény vagy UV-sugárzás.
Fontos a fogak kialakulásánál is. Fontos a kalcium
és a foszfor felszívódásához
a belekből. A napfény aktiválja a D-vitamin anyagcserét a testben. A
D-vitaminból keletkező hormon a kalcium-
és foszforanyagcserét szabályozza a szervezetben.