Az engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok listája az International Numbering
System (INS) for Food Additives (CAC/GL 36-1989) (Nemzetközi Élelmiszer
Adalék Számozási Rendszer) alapján.
(Zárójelben az adott anyag szinoníma nevei láthatók.)
Az egyes anyagról részletesebb információk érhetők el a névre kattintva.
Kód |
Név |
Funkció, esetleges káros hatások |
E 100 |
kurkumin, Cl Natural
Yellow 3, turmeric sárga, diferoil-metán |
színezék, antioxidáns |
E 101 |
riboflavin, lactoflavin,
B2 vitamin |
színezék, antioxidáns |
E 101(a) |
Riboflavin-5'-foszfát |
színezék |
E 102 |
tartrazine (Cl Food Yellow) |
színezék (Veszélyes
adalékként tartják számon.) |
E 104 |
kinolinsárga (quinoline
yellow, Cl Food Yellow) |
színezék |
E 110 |
narancssárga FCF ('sunset
yellow FCF',Cl Food Yellow 3, Orange Yellow S) |
színezék (Veszélyes
adalékként tartják számon.) |
E 120 |
kosnil, (cochineal, kármin,
kármin-sav) |
színezék (Veszélyes
adalékként tartják számon.) |
E 122 |
azorubin, karmazsin |
színezék (Allergiát
okozhat, az USA-ban betiltották.) |
E 123 |
amaranth (Cl Food Red
9) |
színezék (Az USA-ban,
Görögországban, Ausztriában, Finnországban és Norvégiában, valamint a volt
SU-ban és Jugoszláviában tiltott.) |
E 124 |
neukokcin (ponceau 4R,
kosnill vörös A, Cl Food Red 7) |
színezék (Veszélyes
adalékként tartják számon. Japánban már 1977 óta tiltott.) |
E 127 |
eritrozin |
színezék |
E 128 |
vörös 2G (Red 2G, Cl Food
Red 10) |
színezék |
E 129 |
alluravörös AC (Cl Food
Red 17) |
színezék |
E 131 |
patentkék V (patent blue
V, Cl Food Blue 5) |
színezék (Karcinogén
hatású lehet. Az USA-ban tiltott.) |
E 132 |
indigo kármin (indigotin,
Cl Food Blue 1) |
színezék (Némely
emberekben intoleranciás reakciót válthat ki!) |
E 133 |
brillantkék FCF (Cl Food
Blue 2) |
színezék |
E 140 |
klorofill |
színezék |
E 141 |
klorofillek rézkomplexei
(Cl Natural Green 3, rézklorofill, rézfeofitin) |
színezék |
E 142 |
zöldS (Cl Food Green 4,
brillantzöld BS, lisaminzöld) |
színezék (Valószínűleg
enyhén karcinogén hatasú!) |
E 150 |
karamella |
színezék, ízesítő
("Gyanús" adalékként tartják számon. Patkányokon végzett kísérletek
során megváltoztatta a vérképet.) |
E 150(b) |
szulfitos karamell |
színezék, ízesítő
("Gyanús" adalékként tartják számon. Patkányokon végzett kísérletek
során megváltoztatta a vérképet.) |
E 150(c) |
ammóniás karamell |
színezék, ízesítő
("Gyanús" adalékként tartják számon. Patkányokon végzett kísérletek
során megváltoztatta a vérképet.) |
E 150(d) |
ammónium-szulfitos karamell |
színezék, ízesítő
("Gyanús" adalékként tartják számon. Patkányokon végzett kísérletek
során megváltoztatta a vérképet.) |
E 151 |
brillantfekete BN (black
PN, brilliant black PN, brilliant black BN, Cl Food Black 1) |
színezék |
E 153 |
faszén (carbo medicinalis) |
színezék ("Gyanús"
adalékként tartják számon. Több államban tiltott) |
E 154 |
barna FK |
szintetikus barna színezék
(Az USA-ban tiltott) |
E 155 |
barna HP |
szintetikus barna színezék |
E 160 |
karotinok |
színezék |
E 160(a) |
alfa-, béta- és gamma
karotin |
színezék |
E 160(b) |
bixin és norbixin |
színezék |
E 160(c) |
kapsanthin és kapsorubin |
színezék |
E 160(d) |
likopin |
színezék |
E 160(e) |
beta-apo-8'-karotenal
|
színezék |
E 160(f) |
beta-apo-8'-karotenal
észtere |
színezék |
E 161 |
xantofillok |
színezék |
E 161(a) |
flavoxantin |
színezék |
E 161(b) |
lutein |
színezék |
E 161(c) |
kriptoxantin |
színezék |
E 161(d) |
rubixantin |
színezék |
E 161(e) |
violaxantin |
színezék |
E 161(f) |
rhodoxantin |
színezék |
E 161(g) |
kantaxantin |
színezék |
E 162 |
betanin |
színezék |
E 163 |
anthocyanok |
színezék |
E 163(a) |
cyanidin |
színezék |
E 163(b) |
delphinidin |
színezék |
E 163(c) |
malvidin |
színezék |
E 163(d) |
pelargonidin |
színezék |
E 163(e) |
peonidin |
színezék |
E 163(f) |
petunidin |
színezék |
E 170 |
kalcium-karbonát |
színezék, töltőanyag |
E 171 |
titán-dioxid (titanium-dioxid) |
színezék ("Gyanús"
adalékként tartják számon.) |
E 172 |
vas-oxid, vas-hidroxid |
színezék ("Gyanús"
adalékként tartják számon.) |
E 173 |
elemi
alumínium |
színezék ("Gyanús"
adalékként tartják számon.) |
E 174 |
elemi
ezüst |
színezék |
E 175 |
elemi arany |
színezék |
E 180 |
lithol rubin BK |
színezék, töltőanyag |
E 200 |
szorbinsav |
tartósítószer, sav-szabályzó,
(B12 vitamint károsító) |
E 201 |
nátrium szorbát |
tartósítószer |
E 202 |
kálium-szorbát |
tartósítószer |
E 203 |
kalcium-szorbát |
tartósítószer |
E 210 |
benzoesav |
tartósítószer (Egyesekben
intoleranciát válthat ki, és feltételezik, hogy a 'hiperaktivitás' oka gyerekekben!) |
E 211 |
nátrium-benzoát |
tartósítószer (Egyesekben
intoleranciát válthat ki!) |
E 213 |
kalcium-benzoát |
tartósítószer (Egyesekben
intoleranciát válthat ki!) |
E 214 |
etil-para-hidroxibenzoát
(etil-4-hidroxibenzoát) |
tartósítószer
(Egyesekben intoleranciát válthat ki!) |
E 215 |
az etil-4-hidroxibenzoát
nátrium sója |
tartósítószer (Egyesekben
intoleranciát válthat ki!) |
E 216 |
propil paraben (propil-4-hidroxibenzoát) |
tartósítószer (Egyesekben
intoleranciát válthat ki!) |
E 217 |
a propil-4-hidroxibenzoát
nátrium sója |
tartósítószer (Egyesekben
intoleranciát válthat ki!) |
E 218 |
metil-4-hidroxibenzoát
(PHB- methyl ester) |
tartósítószer (Egyesekben
intoleranciát válthat ki!) |
E 219 |
a metil-4-hidroxibenzoát
(PHB- methyl ester) nátrium sója |
tartósítószer (Egyesekben
intoleranciát válthat ki!) |
E 220 |
kén-dioxid |
tartósítószer, antioxidáns,
(Bélpanaszokat okozhat.) |
E 221 |
nátrium-szulfit |
tartósítószer (Bélpanaszokat
okozhat.) |
E 222 |
nátrium-hidrogén-szulfit |
tartósítószer (Bélpanaszokat
okozhat.) |
E 223 |
nátrium-metabiszulfit
(nátrium-diszulfit, nátrium-piroszulfit) |
tartósítószer, antioxidáns
(Bélpanaszokat okozhat.) |
E 224 |
kálium-metabiszulfit
(kálium-diszulfit, kálium-piroszulfit) |
tartósítószer,
antioxidáns (Bélpanaszokat okozhat.) |
E 225 |
kálium-szulfit |
tartósítószer, antioxidáns
(Bélpanaszokat okozhat.) |
E 226 |
kalcium-szulfit |
tartósítószer, (Bélpanaszokat
okozhat.) |
E 227 |
kalcium-hidrogén-szulfit |
tartósítószer, (Bélpanaszokat
okozhat.) |
E 228 |
kálium-hidrogén-szulfit |
tartósítószer, (Bélpanaszokat
okozhat.) |
E 230 |
difenil |
tartósítószer, (Bőrpanaszokat
okozhat.) |
E 231 |
2-hidroxi-bifenil |
tartósítószer, (Bőrpanaszokat
okozhat.) |
E 232 |
nátrium-bifenil-2-il-oxid |
tartósítószer, (Bőrpanaszokat
okozhat.) |
E 233 |
thiabendazol |
tartósítószer, (Bőrpanaszokat
okozhat.) |
E 234 |
nizin |
antibiotikum, tartósítószer |
E 235 |
natamicin |
antibiotikum, tartósítószer |
E 236 |
hangyasav
(formiát) |
tartósítószer, ízesítő,
antioxidáns |
E 237 |
nátrium-formiát |
tartósítószer, ízesítő,
antioxidáns |
E 238 |
kalcium-formiát |
tartósítószer, antioxidáns
|
E 239 |
hexamin (hexametilén tetramin,
urotropin) |
tartósítószer (Valószínűleg
enyhén karcinogén! Az USA-ban és
sok más államban használata törvényileg szorosan behatárolt.) |
E 242 |
dimetil-dikarbonát |
fertőtlenítőszer |
E 249 |
kálium-nitrit |
tartósítószer (Mutagén
és karcinogén nitrozaminokká
alakulhat.) |
E 250 |
nátrium-nitrit |
tartósítószer (Mutagén
és karcinogén nitrozaminokká
alakulhat.) |
E 251 |
nátrium-nitrát |
tartósítószer (Nitritté
alakulhat.) |
E 252 |
kálium-nitrát |
tartósítószer (Nitritté
alakulhat.) |
E 260 |
ecetsav |
tartósítószer, sav-szabályzó |
E 261 |
kálium-acetát |
sav-szabályzó |
E 262 |
nátrium-diacetát (nátrium-hidrogén-acetát) |
tartósítószer,sav-szabályzó,ízesítő |
E 263 |
kalcium-acetát |
tartósítószer |
E 270 |
tejsav |
étkezési sav, sav-szabályzó,
ízesítő |
E 280 |
propionsav |
tartósítószer |
E 281 |
nátrium-propionát |
tartósítószer |
E 282 |
kalcium-propionát |
tartósítószer, kalcium
forrás |
E 283 |
kálium-propionát |
tartósítószer |
E 284 |
bórsav |
tartósítószer |
E 285 |
nátrium-tetraborát |
antioxidáns ("Gyanús"
adalékként tartják számon.) |
E 290 |
szén-dioxid |
"pezsgőgáz", hajtógáz |
E 296 |
almasav |
sav-szabályzó |
E 297 |
fumársav |
sav-szabályzó |
E 300 |
aszkorbinsav |
antioxidáns, vitamin |
E 301 |
nátrium-aszkorbát |
antioxidáns, színmegőrző,
vitaminforrás |
E 302 |
kalcium-aszkorbát |
antioxidáns, színmegőrző,
vitaminforrás |
E 304 |
aszkorbinsav
zsírsavakkal alkotott
észterei |
antioxidáns |
E 306 |
természetes tokoferol
kivonatok |
antioxidáns |
E 307 |
mesterségesen előállított alfa-tokoferol
|
antioxidáns |
E 308 |
mesterségesen előállított gamma-tokoferol
|
antioxidáns |
E 309 |
mesterségesen előállított delta-tokoferol
|
antioxidáns |
E 310 |
propil-gallát |
antioxidáns (Allergiát
okozhat.) |
E 311 |
oktil-gallát |
antioxidáns (Allergiát
okozhat.) |
E 312 |
dodecil-gallát |
antioxidáns (Allergiát,
gyomor- és bélirritációt okozhat egyeseknél.) |
E 315 |
D-eritroaszkorbinsav |
antioxidáns |
E 316 |
nátrium-D-eritroaszkorbát |
antioxidáns |
E 320 |
BHA (tercier-butil-4-hidroxianizol) |
antioxidáns (Túlérzékenységet,
allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották.) |
E 321 |
BHT (butilált
hidroxitoluol, 2,6-di-tercier-butil-4-metilfenol) |
antioxidáns |
E 322 |
lecitin (phosphatidyl-cholin)
|
emulgeálószer, stabilizátor,
antioxidáns |
E 325 |
nátrium-laktát |
étkezési sav, sav-szabályzó,
nyírkosító, antioxidáns |
E 326 |
kálium-laktát |
étkezési sav, sav-szabályzó,
nyírkosító, antioxidáns |
E 327 |
kalcium-laktát |
étkezési sav, sav-szabályzó,
nyírkosító, emulgeálószer,
antioxidáns |
E 330 |
citromsav |
étkezési sav, antioxidáns,
kelátképző |
E 331 |
nátrium-citrátok |
étkezési sav, sav-szabályzó,
emulgeálószer, ízesítő,
szekvesztráló, antioxidáns |
E 331(a) |
nátrium-dihidrogen-citrát |
sav-szabályzó, emulgeálószer,
ízesítő, szekvesztráló,
antioxidáns |
E 331(b) |
dinátrium-citrát |
étkezési sav, sav-szabályzó,
emulgeálószer, ízesítő,
szekvesztráló, antioxidáns |
E 331(c) |
trinátrium-citrát |
étkezési sav, sav-szabályzó,
emulgeálószer, antioxidáns |
E 332 |
kálium-citrátok |
sav-szabályzó, emulgeálószer,
ízesítő, szekvesztráló,
antioxidáns |
E 333 |
kalcium-citrátok |
sav-szabályzó, emulgeálószer,
ízesítő, szekvesztráló |
E 334 |
borkősav
(L-tartrat) |
étkezési sav, sav-szabályzó,
antioxidáns, kelátképző
|
E 335 |
nátrium-tartrátok |
sav-szabályzó, emulgeálószer,
ízesítő, szekvesztráló,
antioxidáns |
E 336 |
kálium-tartrátok |
sav-szabályzó, antioxidáns |
E 337 |
kálium-tartrátok
(Seignette só)
kálium-nátrium-tartrát (Rochelle só) |
sav-szabályzó, emulgeálószer,
szekvesztráló, antioxidáns |
E 338 |
foszforsav,
ortofoszforsav |
sav-szabályzó (Emésztési
zavarokat okozhat.) |
E 339 |
nátrium-ortofoszfátok |
sav-szabályzó, emulgeálószer,
stabilizátor, antioxidáns
(Emésztési zavarokat okozhat.) |
E 339(a) |
nátrium-dihidrogén-ortofoszfát |
sav-szabályzó, emulgeálószer,
stabilizátor, antioxidáns
(Emésztési zavarokat okozhat.) |
E 339(b) |
dinátrium-hidrogén-ortofoszfát |
sav-szabályzó, emulgeálószer,
stabilizátor, antioxidáns
(Emésztési zavarokat okozhat.) |
E 339(c) |
trinátrium-ortofoszfát |
sav-szabályzó, emulgeálószer,
stabilizátor, antioxidáns
(Emésztési zavarokat okozhat.) |
E 340 |
kálium-ortofoszfátok |
sav-szabályzó, emulgeálószer,
antioxidáns (Emésztési zavarokat
okozhat.) |
E 340(a) |
kálium-dihidrogén-ortofoszfát |
sav-szabályzó, emulgeálószer,
antioxidáns (Emésztési zavarokat
okozhat.) |
E 340(b) |
dikálium-hidrogén-ortofoszfát |
sav-szabályzó, emulgeálószer,
antioxidáns (Emésztési zavarokat
okozhat.) |
E 340(c) |
trikálium-ortofoszfát |
sav-szabályzó, emulgeálószer,
antioxidáns (Emésztési zavarokat
okozhat.) |
E 341 |
kalcium-ortofoszfátok |
emulgeálószer, kelesztő,
nedvességelnyelő (Emésztési zavarokat
okozhat.) |
E 341(a) |
kalcium-dihidrogén-ortofoszfát |
emulgeálószer, kelesztő,
nedvességelnyelő (Emésztési zavarokat
okozhat.) |
E 341(b) |
kalcium-hidrogén-ortofoszfát |
emulgeálószer, kelesztő,
nedvességelnyelő (Emésztési zavarokat
okozhat.) |
E 341(c) |
trikalcium-ortofoszfát |
emulgeálószer, kelesztő,
nedvességelnyelő (Emésztési zavarokat
okozhat.) |
E 342 |
magnézium-ortofoszfát |
emulgeálószer, kelesztő,
nedvességelnyelő (Emésztési zavarokat
okozhat.) |
E 350 |
nátrium-malát |
sav-szabályzó |
E 351 |
kálium-malát |
sav-szabályzó |
E 352 |
kalcium-malát |
sav-szabályzó |
E 353 |
meta-borkősav |
sav-szabályzó |
E 354 |
kalcium-tartrát |
sav-szabályzó |
E 355 |
adipinsav |
sav-szabályzó |
E 356 |
nátrium-adipát |
sav-szabályzó |
E 357 |
kálium-adipát |
sav-szabályzó |
E 363 |
borostyánkősav |
sav-szabályzó |
E 380 |
triammónium-citrát |
sav-szabályzó |
E 385 |
kálium-dinátrium-etiléndiamin-tetraacetát |
sav-szabályzó |
E 400 |
alginsav |
sűrítő anyag, stabilizátor,
bevonóanyag |
E 401 |
nátrium-alginát |
sűrítő anyag, stabilizátor,
emulgeálószer, bevonóanyag |
E 402 |
kálium-alginát |
emulgeálószer, zselésítő,
stabilizátor, sűrítő
anyag |
E 403 |
ammónium-alginát |
emulgeálószer, zselésítő,
stabilizátor, sűrítő
anyag |
E 404 |
kalcium-alginát |
emulgeálószer, zselésítő,
stabilizátor, sűrítő
anyag |
E 405 |
propilén-glikol-alginát
(hidroxipropil-alginát) |
emulgeálószer, zselésítő,
stabilizátor, sűrítő
anyag, oldószer |
E 406 |
agar-agar |
emulgeálószer, zselésítő,
sűrítő anyag |
E 407 |
karragén |
sűrítő-, zselésítő
anyag, stabilizátor, hordozó
(Emésztési zavarokat okozhat. 1972 óta az USA-ban beismerték, hogy nem 'biztonságos') |
E 407(a) |
feldolgozott
Euchema alga |
emulgeálószer |
E 410 |
carob enyv/gummi/gyanta
(locust bean gum) |
sűrítő anyag, stabilizátor
|
E 412 |
guar enyv/gumi/gyanta |
sűrítő anyag, stabilizátor
|
E 413 |
traganth
(tragacanth; gum dragon) |
emulgeálószer, sűrítő
anyag, stabilizátor |
E 414 |
gummiarabicum
(kordafan gum, acacia, gum senegal) |
emulgeálószer, sűrítő
anyag, stabilizátor |
E 415 |
xantán-gumi |
sűrítő anyag, stabilizátor |
E 416 |
karaya gumi |
sűrítő anyag, stabilizátor |
E 417 |
taramag-liszt
(tara gum) |
sűrítő anyag, stabilizátor |
E 418 |
gellán gumi |
sűrítő anyag, stabilizátor |
E 420 |
szorbit (szorbitol,
D-glucitol; D-szorbit) |
édesítőszer, nedvesítőszer,
kelátképző, hordozó,
testesítő |
E 421 |
mannitol |
nyírkosító, édesítőszer |
E 422 |
glicerin
(glycerol) |
nyirkosító-, édesítő-
és tömegnövelő, hordozó |
E 425 |
Konjac |
emulgeálószer, stabilizátor,
sűrítő anyag |
E 431 |
polioxi-etilén-sztearát |
emulgeálószer, sűrítő
anyag, stabilizátor |
E 432 |
poliszorbát
20 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monolaurát] |
emulgeálószer, sűrítő
anyag, stabilizátor |
E 433 |
poliszorbát
80 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monooleát] |
emulgeálószer, sűrítő
anyag, stabilizátor |
E 434 |
poliszorbát
40 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monopalmitát] |
emulgeálószer, sűrítő
anyag, stabilizátor |
E 435 |
poliszorbát
60 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monosztearát] |
emulgeálószer, sűrítő
anyag, stabilizátor |
E 436 |
poliszorbát
65 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-trisztearát] |
emulgeálószer, sűrítő
anyag, stabilizátor |
E 440 |
pektinek és
pektátok (természetes polysaccharidok; cukrok) |
emulgeálószer, zselésítő-,
stabilizáló- és sűrítő
anyag adalék |
E 440(a) |
kálium- és
nátrium pektát |
emulgeálószer, zselésítő-,
stabilizáló- és sűrítő
anyag adalék |
E 440(b) |
lebontott pektin
(amidált pektin) |
stabilizátor, hordozó |
E 441 |
zselatin |
emulgeálószer, zselésítő-
és sűrítő anyag adalék |
E 444 |
szacharóz-acetát-izobutirát |
emulgeálószer |
E 445 |
Mandragóra gyökér gyantájának glicerin
észtere |
emulgeálószer |
E 450(a) |
kálium-difoszfátok |
emulgeálószer, sav-szabályzó,
antioxidáns (Emésztési zavarokat
okozhat.) |
E 450(b) |
kálium-bifoszfátok |
emulgeálószer,
sav-szabályzó, antioxidáns
(Emésztési zavarokat okozhat.) |
E 450(c) |
nátrium-polifoszfátok |
emulgeálószer, stabilizátor
(Emésztési zavarokat okozhat.) |
E 451 |
Trifoszfátok |
emulgeálószer |
E 452 |
Polifoszfátok |
emulgeálószer |
E 460 |
cellulóz |
sűrítő anyag |
E 461 |
metil-cellulóz |
emulgeálószer, sűrítő
anyag (Emésztési zavarokat okozhat.) |
E 463 |
hidroxi-propil-cellulóz |
emulgeálószer, stabilizátor,
sűrítő anyag (Emésztési zavarokat
okozhat.) |
E 464 |
hidroxi-propil-metil-cellulóz |
emulgeálószer, stabilizátor,
sűrítő anyag (Emésztési zavarokat
okozhat.) |
E 465 |
MEC (metil-etil
cellulóz) |
emulgeálószer, stabilizátor,
sűrítő anyag (Emésztési zavarokat
okozhat.) |
E 466 |
CMC (nátrium-karboximetil-cellulóz) |
emulgeálószer, stabilizátor,
sűrítő anyag (Emésztési zavarokat
okozhat. Állatkísérletekben szubkután szöveti daganatokat idézett elő!) |
E 470(a) |
zsirsavak
nátrium-, kálium-
és kalcium-sói |
emulgeálószer,
stabilizátor és ízesítőszer |
E 470(b) |
ehető zsírsavak
magnézium-sói |
emulgeálószer, stabilizátor
és ízesítőszer |
E 471 |
zsirsavak
mono- és digliceridjei |
emulgeálószer,
stabilizátor és ízesítőszer |
E 472 |
zsírsavak
mono- és digliceridjei, valamint ecet-, tej-, citrom-, bor- és diacetyltartarsav
észterei |
emulgeálószer, stabilizátor |
E 472(a) |
acetogliceridek |
emulgeálószer, stabilizátor |
E 472(b) |
lactogliceridek |
emulgeálószer, stabilizátor |
E 472(c) |
citrogliceridek |
emulgeálószer, stabilizátor |
E 472(d) |
tartarogliceridek |
emulgeálószer, stabilizátor |
E 472(e) |
acetyltartargliceridek |
emulgeálószer, stabilizátor |
E 472(f) |
ehető zsírsavak
mono- és digliceridjeinek borkősavas
és ecetsavas észterei |
emulgeálószer, stabilizátor |
E 473 |
zsírsavak
szaharóz észterei |
emulgeálószer, stabilizátor |
E 474 |
szaharóz-gliceridek |
emulgeálószer, stabilizátor |
E 475 |
zsírsavak
poliglicerol észterei |
emulgeálószer, stabilizátor |
E 477 |
zsírsavak
propilén-glikol észtere |
emulgeálószer, stabilizátor
("Gyanús" adalékként tartják számon.) |
E 479(b) |
termikusan oxidált
szójabab zsírsavak mono- és digliceridjeivel |
emulgeálószer |
E 481 |
nátrium-sztearoil-2-laktilát |
emulgeálószer |
E 482 |
kalcium-sztearoil-2-laktilát |
emulgeálószer |
E 483 |
sztearil-tartrát |
emulgeálószer |
E 491 |
szorbitan-monosztearát |
emulgeálószer |
E 492 |
szorbitan-trisztearát |
emulgeálószer |
E 493 |
szorbitan-monolaurát |
emulgeálószer |
E 494 |
szorbitan-monooleát |
emulgeálószer
|
E 500 |
nátrium-karbonát
(szóda), nátrium-hidrogén-karbonát
(szódabikarbóna) |
sav-szabályzó, térfogatnövelő,
csomósodást gátló |
E 501(i) |
kálium-karbonát
(hamuzsír) |
sav-szabályzó, stabilizátor,
hordozó |
E 501(ii) |
kálium-bikarbonát |
sav-szabályzó |
E 503 |
ammónium-karbonát |
sav-szabályzó, térfogatnövelő
|
E 504 |
magnézium-karbonát |
sav-szabályzó, csomósodást
gátló, hordozó |
E 507 |
sósav |
sav-szabályzó |
E 508 |
kálium-klorid |
zselésítő anyag,
hordozó |
E 509 |
kalcium-klorid |
szilárdító anyag,
hordozó |
E 510 |
ammónium-klorid |
szilárdító anyag,
hordozó |
E 511 |
magnézium-klorid |
szilárdító anyag,
hordozó |
E 513 |
kénsav |
sav-szabályzó |
E 514 |
nátrium-szulfát,
nátrium-hidrogén-szulfát |
sav-szabályzó |
E 515 |
kálium-szulfát,
kálium-hidrogén-szulfát |
sav-szabályzó |
E 516 |
kalcium-szulfát |
lisztkezelőszer,
szilárdító anyag, hordozó |
E 517 |
ammónium-szulfát |
lisztkezelőszer,
stabilizátor, hordozó
|
E 520 |
alumínium-szulfát |
szilárdító anyag |
E 521 |
alumínium-nátrium-szulfát |
szilárdító anyag,
sav-szabályzó |
E 522 |
alumínium-kálium-szulfát |
sav-szabályzó, stabilizátor
|
E 523 |
alumínium-ammónium-szulfát |
stabilizátor, szilárdító
anyag, sav-szabályzó |
E 524 |
nátrium-hidroxid |
sav-szabályzó, fényezőanyag |
E 525 |
kálium-hidroxid |
sav-szabályzó |
E 526 |
kalcium-hidroxid |
sav-szabályzó, szilárdító
anyag |
E 527 |
ammónium-hidroxid |
sav-szabályzó |
E 528 |
magnézium-hidroxid |
sav-szabályzó |
E 529 |
kalcium-oxid |
sav-szabályzó, lisztkezelőszer |
E 530 |
magnézium-oxid |
csomósodást gátló |
E 535 |
nátrium-ferrocianid |
csomósodást gátló |
E 536 |
kálium-ferrocianid |
csomósodást
gátló |
E 538 |
kalcium-ferrocianid |
csomósodást gátló |
E 539 |
nátrium-tioszulfát |
antioxidáns, kelátképző
|
E 540 |
kalcium-difoszfát |
sav-szabályzó, térfogatnövelő |
E 541 |
nátrium-alumínium-foszfát |
sav-szabályzó,
térfogatnövelő |
E 543 |
nátrium- és
kalcium-polifoszfát |
sav-szabályzó, térfogatnövelő
|
E 550 |
nátrium-szilikátok |
csomósodást gátló |
E 551 |
szilicium-dioxid |
csomósodást gátló,
hordozó |
E 552 |
kalcium-szilikát |
csomósodást gátló,
hordozó |
E 553(a) |
magnézium-szilikát |
csomósodást gátló |
E 553(b) |
talkum |
csomósodást gátló,
hordozó |
E 554 |
nátrium-alumínium-szilikát |
csomósodást gátló |
E 555 |
kálium-alumínium-szilikát |
csomósodást gátló |
E 556 |
kalcium-alumínium-szilikát |
csomósodást gátló |
E 558 |
bentonit |
hordozó |
E 559 |
alumínium-szilikát
(kaolin) |
csomósodást gátló,
hordozó |
E 570 |
sztearinsav |
csomósodást gátló |
E 574 |
glukonsav |
sav-szabályzó, térfogatnövelő |
E 575 |
glükono-delta-lakton |
sav-szabályzó, térfogatnövelő |
E 576 |
nátrium-glukonát |
kelátképző |
E 577 |
kálium-glukonát |
kelátképző, hordozó |
E 578 |
kalcium-glukonát |
sav-szabályzó, szilárdító
anyag |
E 579 |
vas(II)-glukonát |
szín-stabilizátor
|
E 585 |
vas(II)-laktát |
szín-stabilizátor
|
E 620 |
glutaminsav |
ízfokozó |
E 621 |
nátrium-glutamát
(monosodium glutamate, MSG) |
ízfokozó |
E 622 |
kálium-glutamát
(potassium glutamate) |
ízfokozó |
E 623 |
kalcium-glutamát |
ízfokozó |
E 624 |
monoammónium-glutamát |
ízfokozó |
E 625 |
magnézium-glutamát |
ízfokozó |
E 900 |
dimetil-polisziloxán |
habzásgátló, emulgeálószer,
csomósodást gátló |
E 901 |
méhviasz |
fényezőanyag, kenőanyag,
térfogatnövelő, hordozó |
E 902 |
Kandelilla
viasz (Candelilla wax) |
fényezőanyag, kenőanyag
|
E 903 |
Karnauba
viasz (Carnauba wax) |
fényezőanyag, kenőanyag
|
E 904 |
Sellak |
fényezőanyag, kenőanyag
|
E 905 |
mikrokristályos
viasz |
fényezőanyag, kenőanyag
|
E 907 |
Krisztallin viasz
|
fényezőanyag, kenőanyag
|
E 911 |
zsírsavak
metilészterei |
fényezőanyag, kenőanyag
|
E 912 |
montánsav-észterek
(montan ester) |
fényezőanyag, kenőanyag |
E 913 |
lanolin |
fényezőanyag, kenőanyag |
E 914 |
oxidált
polietilén viasz |
fényezőanyag, kenőanyag |
E 917 |
kálium-jodát
|
csomósodást gátló,
lesülésgátló, lisztkezelőszer |
E 920 |
L-cisztein
|
térfogatnövelő |
E 921 |
L-cisztein
nátrium- és káliumsói,
hidrokloridjai |
térfogatnövelő |
E 922 |
kálium-perszulfát
|
stabilizátor |
E 923 |
ammónium-perszulfát
|
stabilizátor |
E 925 |
klór |
fertőtlenítő |
E 927 |
karbamid |
texturáló anyag |
E 938 |
argon |
csomagológáz |
E 939 |
hélium |
csomagológáz |
E 941 |
nitrogén |
csomagológáz |
E 942 |
dinitrogén-oxid |
csomagológáz |
E 948 |
oxigén |
csomagológáz |
E 949 |
hidrogén |
csomagológáz |
E 950 |
aceszulfám |
édesítőszer |
E 951 |
aszpartám |
édesítőszer |
E 952 |
ciklamát
valamint nátrium-
és kalciumsói |
édesítőszer |
E 954 |
szacharin
valamint nátrium-
és kalciumsói |
édesítőszer |
E 957 |
Thaumatin |
édesítőszer, ízfokozó
|
E 959 |
Neoheszperidin
DC (dihidro-kalkon) |
édesítőszer |
E 967 |
Xiloz
(Xilit, facukor) |
édesítőszer, nedvesítőszer,
hordozó |
E 999 |
quillajakivonat
(Quillaia extract) |
habképző anyag |
E 1105 |
lizozim |
tartósítószer |
E 1200 |
polidextróz
(polydextrose) |
tömegnövelő, stabilizátor,
sűrítő anyag, nedvesítőszer,
hordozó, texturáló
anyag |
E 1201 |
polivinilpirrolidon
(polyvinylpyrrolidon) |
stabilizátor, derítő
anyag, hordozó, testesítő
anyag |
E 1202 |
polivinilpropilpirrolidon
(polyvinylpropylpyrrolidon) |
stabilizátor, hordozó |
E 1400 |
dextrin |
kötő és fényező adalék,
a keményítő tartalmú
ételek ízét javítja. |
E 1404 |
oxidált-keményítő |
emulgeálószer, sűrítő
anyag, hordozó |
E 1410 |
monokeményítő-foszfát |
stabilizátor, sűrítő
anyag, hordozó |
E 1412 |
dikeményítő-foszfát |
stabilizátor, sűrítő
anyag, hordozó |
E 1413 |
foszfatált-dikeményítő-foszfát |
stabilizátor, sűrítő
anyag, hordozó |
E 1414 |
acetilált-dikeményítő-foszfát |
emulgeálószer, sűrítő
anyag, hordozó |
E 1420 |
acetilált-keményítő |
stabilizátor, sűrítő
anyag, hordozó |
E 1422 |
acetilált-dikeményítő-adipát |
stabilizátor,
sűrítő anyag, hordozó |
E 1440 |
hidroxi-propil-keményítő |
emulgeálószer, sűrítő
anyag, hordozó |
E 1442 |
hidroxi-propil-dikeményítő-foszfát |
stabilizátor, sűrítő
anyag, hordozó |
E 1450 |
keményítőnátriumoktenilszukcinát |
stabilizátor, sűrítő
anyag, emulgeálószer, hordozó |
E 1505 |
trietil-citrát |
habstabilizátor,
hordozó |
E 1518 |
glicerin-triacetát |
nedvesítőszer, hordozó
|