Az engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok listája az International Numbering 
  System (INS) for Food Additives (CAC/GL 36-1989) (Nemzetközi Élelmiszer 
  Adalék Számozási Rendszer) alapján. 
  (Zárójelben az adott anyag szinoníma nevei láthatók.)
  Az egyes anyagról részletesebb információk érhetők el a névre kattintva. 
  
    | Kód | Név | Funkció, esetleges káros hatások | 
   
    | E 100 | kurkumin, Cl Natural 
      Yellow 3, turmeric sárga, diferoil-metán | színezék, antioxidáns | 
   
    | E 101 | riboflavin, lactoflavin, 
      B2 vitamin | színezék, antioxidáns | 
   
    | E 101(a) | Riboflavin-5'-foszfát | színezék | 
   
    | E 102 | tartrazine (Cl Food Yellow) | színezék (Veszélyes 
      adalékként tartják számon.) | 
   
    | E 104 | kinolinsárga (quinoline 
      yellow, Cl Food Yellow) | színezék | 
   
    | E 110 | narancssárga FCF ('sunset 
      yellow FCF',Cl Food Yellow 3, Orange Yellow S) | színezék (Veszélyes 
      adalékként tartják számon.) | 
   
    | E 120 | kosnil, (cochineal, kármin, 
      kármin-sav) | színezék (Veszélyes 
      adalékként tartják számon.) | 
   
    | E 122 | azorubin, karmazsin | színezék (Allergiát 
      okozhat, az USA-ban betiltották.) | 
   
    | E 123 | amaranth (Cl Food Red 
      9) | színezék (Az USA-ban, 
      Görögországban, Ausztriában, Finnországban és Norvégiában, valamint a volt 
      SU-ban és Jugoszláviában tiltott.) | 
   
    | E 124 | neukokcin (ponceau 4R, 
      kosnill vörös A, Cl Food Red 7) | színezék (Veszélyes 
      adalékként tartják számon. Japánban már 1977 óta tiltott.) | 
   
    | E 127 | eritrozin | színezék | 
   
    | E 128 | vörös 2G (Red 2G, Cl Food 
      Red 10) | színezék | 
   
    | E 129 | alluravörös AC (Cl Food 
      Red 17) | színezék | 
   
    | E 131 | patentkék V (patent blue 
      V, Cl Food Blue 5) | színezék (Karcinogén 
      hatású lehet. Az USA-ban tiltott.) | 
    
    | E 132 | indigo kármin (indigotin, 
      Cl Food Blue 1) | színezék (Némely 
      emberekben intoleranciás reakciót válthat ki!) | 
    E 133 | brillantkék FCF (Cl Food 
      Blue 2) | színezék |  
    | E 140 | klorofill | színezék | 
   
    | E 141 | klorofillek rézkomplexei 
      (Cl Natural Green 3, rézklorofill, rézfeofitin) | színezék | 
   
    | E 142 | zöldS (Cl Food Green 4, 
      brillantzöld BS, lisaminzöld) | színezék (Valószínűleg 
      enyhén karcinogén hatasú!) | 
   
    | E 150 | karamella | színezék, ízesítő 
      ("Gyanús" adalékként tartják számon. Patkányokon végzett kísérletek 
      során megváltoztatta a vérképet.) | 
     
    | E 150(b) | szulfitos karamell | színezék, ízesítő 
      ("Gyanús" adalékként tartják számon. Patkányokon végzett kísérletek 
      során megváltoztatta a vérképet.) | 
     
    | E 150(c) | ammóniás karamell | színezék, ízesítő 
      ("Gyanús" adalékként tartják számon. Patkányokon végzett kísérletek 
      során megváltoztatta a vérképet.) | 
     
    | E 150(d) | ammónium-szulfitos karamell | színezék, ízesítő 
      ("Gyanús" adalékként tartják számon. Patkányokon végzett kísérletek 
      során megváltoztatta a vérképet.) | 
   
    | E 151 | brillantfekete BN (black 
      PN, brilliant black PN, brilliant black BN, Cl Food Black 1) | színezék | 
   
    | E 153 | faszén (carbo medicinalis) | színezék ("Gyanús" 
      adalékként tartják számon. Több államban tiltott) | 
   
    | E 154 | barna FK | szintetikus barna színezék 
      (Az USA-ban tiltott) | 
   
    | E 155 | barna HP | szintetikus barna színezék | 
    
    | E 160 | karotinok | színezék | 
   
    | E 160(a) | alfa-, béta- és gamma 
      karotin | színezék | 
   
    | E 160(b) | bixin és norbixin | színezék | 
   
    | E 160(c) | kapsanthin és kapsorubin | színezék | 
   
    | E 160(d) | likopin | színezék | 
   
    | E 160(e) | beta-apo-8'-karotenal | színezék | 
   
    | E 160(f) | beta-apo-8'-karotenal 
      észtere | színezék | 
   
    | E 161 | xantofillok | színezék | 
   
    | E 161(a) | flavoxantin | színezék | 
   
    | E 161(b) | lutein | színezék | 
   
    | E 161(c) | kriptoxantin | színezék | 
   
    | E 161(d) | rubixantin | színezék | 
   
    | E 161(e) | violaxantin | színezék | 
   
    | E 161(f) | rhodoxantin | színezék | 
   
    | E 161(g) | kantaxantin | színezék | 
   
    | E 162 | betanin | színezék | 
   
    | E 163 | anthocyanok | színezék | 
   
    | E 163(a) | cyanidin | színezék | 
   
    | E 163(b) | delphinidin | színezék | 
   
    | E 163(c) | malvidin | színezék | 
   
    | E 163(d) | pelargonidin | színezék | 
   
    | E 163(e) | peonidin | színezék | 
   
    | E 163(f) | petunidin | színezék | 
   
    | E 170 | kalcium-karbonát | színezék, töltőanyag | 
   
    | E 171 | titán-dioxid (titanium-dioxid) | színezék ("Gyanús" 
      adalékként tartják számon.) | 
 
    | E 172 | vas-oxid, vas-hidroxid | színezék ("Gyanús" 
      adalékként tartják számon.) | 
   
    | E 173 | elemi 
      alumínium | színezék ("Gyanús" 
      adalékként tartják számon.) | 
   
    | E 174 | elemi 
      ezüst | színezék | 
   
    | E 175 | elemi arany | színezék | 
   
    | E 180 | lithol rubin BK | színezék, töltőanyag | 
     
    | E 200 | szorbinsav | tartósítószer, sav-szabályzó, 
      (B12 vitamint károsító) | 
      
    | E 201 | nátrium szorbát | tartósítószer | 
   
    | E 202 | kálium-szorbát | tartósítószer | 
   
    | E 203 | kalcium-szorbát | tartósítószer | 
   
    | E 210 | benzoesav | tartósítószer (Egyesekben 
      intoleranciát válthat ki, és feltételezik, hogy a 'hiperaktivitás' oka gyerekekben!) | 
   
    | E 211 | nátrium-benzoát | tartósítószer (Egyesekben 
      intoleranciát válthat ki!) | 
   
    | E 213 | kalcium-benzoát | tartósítószer (Egyesekben 
      intoleranciát válthat ki!) | 
   
    | E 214 | etil-para-hidroxibenzoát 
      (etil-4-hidroxibenzoát) | tartósítószer 
      (Egyesekben intoleranciát válthat ki!) | 
   
    | E 215 | az etil-4-hidroxibenzoát 
      nátrium sója | tartósítószer (Egyesekben 
      intoleranciát válthat ki!) | 
   
    | E 216 | propil paraben (propil-4-hidroxibenzoát) | tartósítószer (Egyesekben 
      intoleranciát válthat ki!) | 
   
    | E 217 | a propil-4-hidroxibenzoát 
      nátrium sója | tartósítószer (Egyesekben 
      intoleranciát válthat ki!) | 
   
    | E 218 | metil-4-hidroxibenzoát 
      (PHB- methyl ester) | tartósítószer (Egyesekben 
      intoleranciát válthat ki!) | 
   
    | E 219 | a metil-4-hidroxibenzoát 
      (PHB- methyl ester) nátrium sója | tartósítószer (Egyesekben 
      intoleranciát válthat ki!) | 
   
    | E 220 | kén-dioxid | tartósítószer, antioxidáns, 
      (Bélpanaszokat okozhat.) | 
   
    | E 221 | nátrium-szulfit | tartósítószer (Bélpanaszokat 
      okozhat.) | 
   
    | E 222 | nátrium-hidrogén-szulfit | tartósítószer (Bélpanaszokat 
      okozhat.) | 
   
    | E 223 | nátrium-metabiszulfit 
      (nátrium-diszulfit, nátrium-piroszulfit) | tartósítószer, antioxidáns 
      (Bélpanaszokat okozhat.) | 
   
    | E 224 | kálium-metabiszulfit 
      (kálium-diszulfit, kálium-piroszulfit) | tartósítószer, 
      antioxidáns (Bélpanaszokat okozhat.) | 
   
    | E 225 | kálium-szulfit | tartósítószer, antioxidáns 
      (Bélpanaszokat okozhat.) | 
     
    | E 226 | kalcium-szulfit | tartósítószer, (Bélpanaszokat 
      okozhat.) | 
       
    | E 227 | kalcium-hidrogén-szulfit | tartósítószer, (Bélpanaszokat 
      okozhat.) | 
   
    | E 228 | kálium-hidrogén-szulfit | tartósítószer, (Bélpanaszokat 
      okozhat.) | 
   
    | E 230 | difenil | tartósítószer, (Bőrpanaszokat 
      okozhat.) | 
 
    | E 231 | 2-hidroxi-bifenil | tartósítószer, (Bőrpanaszokat 
      okozhat.) | 
 
    | E 232 | nátrium-bifenil-2-il-oxid | tartósítószer, (Bőrpanaszokat 
      okozhat.) | 
 
    | E 233 | thiabendazol | tartósítószer, (Bőrpanaszokat 
      okozhat.) | 
   
    | E 234 | nizin | antibiotikum, tartósítószer | 
   
    | E 235 | natamicin | antibiotikum, tartósítószer | 
 
    | E 236 | hangyasav 
      (formiát) | tartósítószer, ízesítő, 
      antioxidáns | 
 
    | E 237 | nátrium-formiát | tartósítószer, ízesítő, 
      antioxidáns | 
 
    | E 238 | kalcium-formiát | tartósítószer, antioxidáns | 
 
    | E 239 | hexamin (hexametilén tetramin, 
      urotropin) | tartósítószer (Valószínűleg 
      enyhén karcinogén! Az USA-ban és 
      sok más államban használata törvényileg szorosan behatárolt.) | 
 
    | E 242 | dimetil-dikarbonát | fertőtlenítőszer | 
 
    | E 249 | kálium-nitrit | tartósítószer (Mutagén 
      és karcinogén nitrozaminokká 
      alakulhat.) | 
   
    | E 250 | nátrium-nitrit | tartósítószer (Mutagén 
      és karcinogén nitrozaminokká 
      alakulhat.) | 
   
    | E 251 | nátrium-nitrát | tartósítószer (Nitritté 
      alakulhat.) | 
   
    | E 252 | kálium-nitrát | tartósítószer (Nitritté 
      alakulhat.) | 
   
    | E 260 | ecetsav | tartósítószer, sav-szabályzó | 
   
    | E 261 | kálium-acetát | sav-szabályzó | 
   
    | E 262 | nátrium-diacetát (nátrium-hidrogén-acetát) | tartósítószer,sav-szabályzó,ízesítő | 
   
    | E 263 | kalcium-acetát | tartósítószer | 
   
    | E 270 | tejsav | étkezési sav, sav-szabályzó, 
      ízesítő | 
   
    | E 280 | propionsav | tartósítószer | 
   
    | E 281 | nátrium-propionát | tartósítószer | 
   
    | E 282 | kalcium-propionát | tartósítószer, kalcium 
      forrás | 
     
    | E 283 | kálium-propionát | tartósítószer | 
     
    | E 284 | bórsav | tartósítószer | 
 
    | E 285 | nátrium-tetraborát | antioxidáns ("Gyanús" 
      adalékként tartják számon.) | 
   
    | E 290 | szén-dioxid | "pezsgőgáz", hajtógáz | 
   
    | E 296 | almasav | sav-szabályzó | 
     
    | E 297 | fumársav | sav-szabályzó | 
   
    | E 300 | aszkorbinsav | antioxidáns, vitamin | 
   
    | E 301 | nátrium-aszkorbát | antioxidáns, színmegőrző, 
      vitaminforrás | 
     
    | E 302 | kalcium-aszkorbát | antioxidáns, színmegőrző, 
      vitaminforrás | 
     
    | E 304 | aszkorbinsav 
      zsírsavakkal alkotott 
      észterei | antioxidáns | 
   
    | E 306 | természetes tokoferol 
      kivonatok | antioxidáns | 
   
    | E 307 | mesterségesen előállított alfa-tokoferol | antioxidáns | 
   
    | E 308 | mesterségesen előállított gamma-tokoferol | antioxidáns | 
   
    | E 309 | mesterségesen előállított delta-tokoferol | antioxidáns | 
   
    | E 310 | propil-gallát | antioxidáns (Allergiát 
      okozhat.) | 
 
    | E 311 | oktil-gallát | antioxidáns (Allergiát 
      okozhat.) | 
 
    | E 312 | dodecil-gallát | antioxidáns (Allergiát, 
      gyomor- és bélirritációt okozhat egyeseknél.) | 
 
    | E 315 | D-eritroaszkorbinsav | antioxidáns | 
 
    | E 316 | nátrium-D-eritroaszkorbát | antioxidáns | 
 
    | E 320 | BHA (tercier-butil-4-hidroxianizol) | antioxidáns (Túlérzékenységet, 
      allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották.) | 
   
    | E 321 | BHT (butilált 
      hidroxitoluol, 2,6-di-tercier-butil-4-metilfenol) | antioxidáns | 
   
    | E 322 | lecitin (phosphatidyl-cholin) | emulgeálószer, stabilizátor, 
      antioxidáns | 
   
    | E 325 | nátrium-laktát | étkezési sav, sav-szabályzó, 
      nyírkosító, antioxidáns | 
   
    | E 326 | kálium-laktát | étkezési sav, sav-szabályzó, 
      nyírkosító, antioxidáns | 
   
    | E 327 | kalcium-laktát | étkezési sav, sav-szabályzó, 
      nyírkosító, emulgeálószer, 
      antioxidáns | 
   
    | E 330 | citromsav | étkezési sav, antioxidáns, 
      kelátképző | 
   
    | E 331 | nátrium-citrátok | étkezési sav, sav-szabályzó, 
      emulgeálószer, ízesítő, 
      szekvesztráló, antioxidáns | 
   
    | E 331(a) | nátrium-dihidrogen-citrát | sav-szabályzó, emulgeálószer, 
      ízesítő, szekvesztráló, 
      antioxidáns | 
   
    | E 331(b) | dinátrium-citrát | étkezési sav, sav-szabályzó, 
      emulgeálószer, ízesítő, 
      szekvesztráló, antioxidáns | 
 
    | E 331(c) | trinátrium-citrát | étkezési sav, sav-szabályzó, 
      emulgeálószer, antioxidáns | 
   
    | E 332 | kálium-citrátok | sav-szabályzó, emulgeálószer, 
      ízesítő, szekvesztráló, 
      antioxidáns | 
   
    | E 333 | kalcium-citrátok | sav-szabályzó, emulgeálószer, 
      ízesítő, szekvesztráló | 
    
    | E 334 | borkősav 
      (L-tartrat) | étkezési sav, sav-szabályzó, 
      antioxidáns, kelátképző | 
   
    | E 335 | nátrium-tartrátok | sav-szabályzó, emulgeálószer, 
      ízesítő, szekvesztráló, 
      antioxidáns | 
   
    | E 336 | kálium-tartrátok | sav-szabályzó, antioxidáns | 
   
    | E 337 | kálium-tartrátok 
      (Seignette só) kálium-nátrium-tartrát (Rochelle só)
 | sav-szabályzó, emulgeálószer, 
      szekvesztráló, antioxidáns | 
   
    | E 338 | foszforsav, 
      ortofoszforsav | sav-szabályzó (Emésztési 
      zavarokat okozhat.) | 
   
    | E 339 | nátrium-ortofoszfátok | sav-szabályzó, emulgeálószer, 
      stabilizátor, antioxidáns 
      (Emésztési zavarokat okozhat.) | 
   
    | E 339(a) | nátrium-dihidrogén-ortofoszfát | sav-szabályzó, emulgeálószer, 
      stabilizátor, antioxidáns 
      (Emésztési zavarokat okozhat.) | 
   
    | E 339(b) | dinátrium-hidrogén-ortofoszfát | sav-szabályzó, emulgeálószer, 
      stabilizátor, antioxidáns 
      (Emésztési zavarokat okozhat.) | 
   
    | E 339(c) | trinátrium-ortofoszfát | sav-szabályzó, emulgeálószer, 
      stabilizátor, antioxidáns 
      (Emésztési zavarokat okozhat.) | 
   
    | E 340 | kálium-ortofoszfátok | sav-szabályzó, emulgeálószer, 
      antioxidáns (Emésztési zavarokat 
      okozhat.) | 
   
    | E 340(a) | kálium-dihidrogén-ortofoszfát | sav-szabályzó, emulgeálószer, 
      antioxidáns (Emésztési zavarokat 
      okozhat.) | 
   
    | E 340(b) | dikálium-hidrogén-ortofoszfát | sav-szabályzó, emulgeálószer, 
      antioxidáns (Emésztési zavarokat 
      okozhat.) | 
   
    | E 340(c) | trikálium-ortofoszfát | sav-szabályzó, emulgeálószer, 
      antioxidáns (Emésztési zavarokat 
      okozhat.) | 
 
    | E 341 | kalcium-ortofoszfátok | emulgeálószer, kelesztő, 
      nedvességelnyelő (Emésztési zavarokat 
      okozhat.) | 
 
    | E 341(a) | kalcium-dihidrogén-ortofoszfát | emulgeálószer, kelesztő, 
      nedvességelnyelő (Emésztési zavarokat 
      okozhat.) | 
 
    | E 341(b) | kalcium-hidrogén-ortofoszfát | emulgeálószer, kelesztő, 
      nedvességelnyelő (Emésztési zavarokat 
      okozhat.) | 
 
    | E 341(c) | trikalcium-ortofoszfát | emulgeálószer, kelesztő, 
      nedvességelnyelő (Emésztési zavarokat 
      okozhat.) | 
 
    | E 342 | magnézium-ortofoszfát | emulgeálószer, kelesztő, 
      nedvességelnyelő (Emésztési zavarokat 
      okozhat.) | 
 
    | E 350 | nátrium-malát | sav-szabályzó | 
 
    | E 351 | kálium-malát | sav-szabályzó | 
 
    | E 352 | kalcium-malát | sav-szabályzó | 
 
    | E 353 | meta-borkősav | sav-szabályzó | 
 
    | E 354 | kalcium-tartrát | sav-szabályzó | 
 
    | E 355 | adipinsav | sav-szabályzó | 
 
    | E 356 | nátrium-adipát | sav-szabályzó | 
 
    | E 357 | kálium-adipát | sav-szabályzó | 
 
    | E 363 | borostyánkősav | sav-szabályzó | 
 
    | E 380 | triammónium-citrát | sav-szabályzó | 
 
    | E 385 | kálium-dinátrium-etiléndiamin-tetraacetát | sav-szabályzó | 
   
    | E 400 | alginsav | sűrítő anyag, stabilizátor, 
      bevonóanyag | 
   
    | E 401 | nátrium-alginát | sűrítő anyag, stabilizátor, 
      emulgeálószer, bevonóanyag | 
   
    | E 402 | kálium-alginát | emulgeálószer, zselésítő, 
      stabilizátor, sűrítő 
      anyag | 
   
    | E 403 | ammónium-alginát | emulgeálószer, zselésítő, 
      stabilizátor, sűrítő 
      anyag | 
   
    | E 404 | kalcium-alginát | emulgeálószer, zselésítő, 
      stabilizátor, sűrítő 
      anyag | 
   
    | E 405 | propilén-glikol-alginát 
      (hidroxipropil-alginát) | emulgeálószer, zselésítő, 
      stabilizátor, sűrítő 
      anyag, oldószer | 
   
    | E 406 | agar-agar | emulgeálószer, zselésítő, 
      sűrítő anyag | 
   
    | E 407 | karragén | sűrítő-, zselésítő 
      anyag, stabilizátor, hordozó 
      (Emésztési zavarokat okozhat. 1972 óta az USA-ban beismerték, hogy nem 'biztonságos') | 
   
    | E 407(a) | feldolgozott 
      Euchema alga | emulgeálószer | 
   
    | E 410 | carob enyv/gummi/gyanta 
      (locust bean gum) | sűrítő anyag, stabilizátor | 
   
    | E 412 | guar enyv/gumi/gyanta | sűrítő anyag, stabilizátor | 
   
    | E 413 | traganth 
      (tragacanth; gum dragon) | emulgeálószer, sűrítő 
      anyag, stabilizátor | 
   
    | E 414 | gummiarabicum 
      (kordafan gum, acacia, gum senegal) | emulgeálószer, sűrítő 
      anyag, stabilizátor | 
   
    | E 415 | xantán-gumi | sűrítő anyag, stabilizátor | 
   
    | E 416 | karaya gumi | sűrítő anyag, stabilizátor | 
   
    | E 417 | taramag-liszt 
      (tara gum) | sűrítő anyag, stabilizátor | 
   
    | E 418 | gellán gumi | sűrítő anyag, stabilizátor | 
   
    | E 420 | szorbit (szorbitol, 
      D-glucitol; D-szorbit) | édesítőszer, nedvesítőszer, 
      kelátképző, hordozó, 
      testesítő | 
   
    | E 421 | mannitol | nyírkosító, édesítőszer | 
   
    | E 422 | glicerin 
      (glycerol) | nyirkosító-, édesítő- 
      és tömegnövelő, hordozó | 
   
    | E 425 | Konjac | emulgeálószer, stabilizátor, 
      sűrítő anyag | 
   
    | E 431 | polioxi-etilén-sztearát | emulgeálószer, sűrítő 
      anyag, stabilizátor | 
   
    | E 432 | poliszorbát 
      20 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monolaurát] | emulgeálószer, sűrítő 
      anyag, stabilizátor | 
   
    | E 433 | poliszorbát 
      80 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monooleát] | emulgeálószer, sűrítő 
      anyag, stabilizátor | 
   
    | E 434 | poliszorbát 
      40 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monopalmitát] | emulgeálószer, sűrítő 
      anyag, stabilizátor | 
   
    | E 435 | poliszorbát 
      60 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-monosztearát] | emulgeálószer, sűrítő 
      anyag, stabilizátor | 
   
    | E 436 | poliszorbát 
      65 [polioxi-etilén(20)-szorbitán-trisztearát] | emulgeálószer, sűrítő 
      anyag, stabilizátor | 
   
    | E 440 | pektinek és 
      pektátok (természetes polysaccharidok; cukrok) | emulgeálószer, zselésítő-, 
      stabilizáló- és sűrítő 
      anyag adalék | 
   
    | E 440(a) | kálium- és 
      nátrium pektát | emulgeálószer, zselésítő-, 
      stabilizáló- és sűrítő 
      anyag adalék | 
   
    | E 440(b) | lebontott pektin 
      (amidált pektin) | stabilizátor, hordozó | 
     
    | E 441 | zselatin | emulgeálószer, zselésítő- 
      és sűrítő anyag adalék | 
     
    | E 444 | szacharóz-acetát-izobutirát | emulgeálószer | 
     
    | E 445 | Mandragóra gyökér gyantájának glicerin 
      észtere | emulgeálószer | 
   
    | E 450(a) | kálium-difoszfátok | emulgeálószer, sav-szabályzó, 
      antioxidáns (Emésztési zavarokat 
      okozhat.) | 
   
    | E 450(b) | kálium-bifoszfátok | emulgeálószer, 
      sav-szabályzó, antioxidáns 
      (Emésztési zavarokat okozhat.) | 
 
    | E 450(c) | nátrium-polifoszfátok | emulgeálószer, stabilizátor 
      (Emésztési zavarokat okozhat.) | 
 
    | E 451 | Trifoszfátok | emulgeálószer | 
 
    | E 452 | Polifoszfátok | emulgeálószer | 
     
    | E 460 | cellulóz | sűrítő anyag | 
   
    | E 461 | metil-cellulóz | emulgeálószer, sűrítő 
      anyag (Emésztési zavarokat okozhat.) | 
   
    | E 463 | hidroxi-propil-cellulóz | emulgeálószer, stabilizátor, 
      sűrítő anyag (Emésztési zavarokat 
      okozhat.) | 
   
    | E 464 | hidroxi-propil-metil-cellulóz | emulgeálószer, stabilizátor, 
      sűrítő anyag (Emésztési zavarokat 
      okozhat.) | 
   
    | E 465 | MEC (metil-etil 
      cellulóz) | emulgeálószer, stabilizátor, 
      sűrítő anyag (Emésztési zavarokat 
      okozhat.) | 
   
    | E 466 | CMC (nátrium-karboximetil-cellulóz) | emulgeálószer, stabilizátor, 
      sűrítő anyag (Emésztési zavarokat 
      okozhat. Állatkísérletekben szubkután szöveti daganatokat idézett elő!) | 
   
    | E 470(a) | zsirsavak 
      nátrium-, kálium- 
      és kalcium-sói | emulgeálószer, 
      stabilizátor és ízesítőszer | 
   
    | E 470(b) | ehető zsírsavak 
      magnézium-sói | emulgeálószer, stabilizátor 
      és ízesítőszer | 
   
    | E 471 | zsirsavak 
      mono- és digliceridjei | emulgeálószer, 
      stabilizátor és ízesítőszer | 
   
    | E 472 | zsírsavak 
      mono- és digliceridjei, valamint ecet-, tej-, citrom-, bor- és diacetyltartarsav 
      észterei | emulgeálószer, stabilizátor | 
   
    | E 472(a) | acetogliceridek | emulgeálószer, stabilizátor | 
   
    | E 472(b) | lactogliceridek | emulgeálószer, stabilizátor | 
   
    | E 472(c) | citrogliceridek | emulgeálószer, stabilizátor | 
   
    | E 472(d) | tartarogliceridek | emulgeálószer, stabilizátor | 
   
    | E 472(e) | acetyltartargliceridek | emulgeálószer, stabilizátor | 
   
    | E 472(f) | ehető zsírsavak 
      mono- és digliceridjeinek borkősavas 
      és ecetsavas észterei | emulgeálószer, stabilizátor | 
   
    | E 473 | zsírsavak 
      szaharóz észterei | emulgeálószer, stabilizátor | 
   
    | E 474 | szaharóz-gliceridek | emulgeálószer, stabilizátor | 
   
    | E 475 | zsírsavak 
      poliglicerol észterei | emulgeálószer, stabilizátor | 
   
    | E 477 | zsírsavak 
      propilén-glikol észtere | emulgeálószer, stabilizátor 
      ("Gyanús" adalékként tartják számon.) | 
   
    | E 479(b) | termikusan oxidált 
      szójabab zsírsavak mono- és digliceridjeivel | emulgeálószer | 
   
    | E 481 | nátrium-sztearoil-2-laktilát | emulgeálószer | 
   
    | E 482 | kalcium-sztearoil-2-laktilát | emulgeálószer | 
   
    | E 483 | sztearil-tartrát | emulgeálószer | 
   
    | E 491 | szorbitan-monosztearát | emulgeálószer | 
   
    | E 492 | szorbitan-trisztearát | emulgeálószer | 
   
    | E 493 | szorbitan-monolaurát | emulgeálószer | 
   
    | E 494 | szorbitan-monooleát | emulgeálószer | 
   
    | E 500 | nátrium-karbonát 
      (szóda), nátrium-hidrogén-karbonát 
      (szódabikarbóna) | sav-szabályzó, térfogatnövelő, 
      csomósodást gátló | 
   
    | E 501(i) | kálium-karbonát 
      (hamuzsír) | sav-szabályzó, stabilizátor, 
      hordozó | 
   
    | E 501(ii) | kálium-bikarbonát | sav-szabályzó | 
   
    | E 503 | ammónium-karbonát | sav-szabályzó, térfogatnövelő | 
     
    | E 504 | magnézium-karbonát | sav-szabályzó, csomósodást 
      gátló, hordozó | 
   
    | E 507 | sósav | sav-szabályzó | 
   
    | E 508 | kálium-klorid | zselésítő anyag, 
      hordozó | 
   
    | E 509 | kalcium-klorid | szilárdító anyag, 
      hordozó | 
   
    | E 510 | ammónium-klorid | szilárdító anyag, 
      hordozó | 
     
    | E 511 | magnézium-klorid | szilárdító anyag, 
      hordozó | 
   
    | E 513 | kénsav | sav-szabályzó | 
   
    | E 514 | nátrium-szulfát, 
      nátrium-hidrogén-szulfát | sav-szabályzó | 
   
    | E 515 | kálium-szulfát, 
      kálium-hidrogén-szulfát | sav-szabályzó | 
   
    | E 516 | kalcium-szulfát | lisztkezelőszer, 
      szilárdító anyag, hordozó | 
   
    | E 517 | ammónium-szulfát | lisztkezelőszer, 
      stabilizátor, hordozó | 
   
    | E 520 | alumínium-szulfát | szilárdító anyag | 
   
    | E 521 | alumínium-nátrium-szulfát | szilárdító anyag, 
      sav-szabályzó | 
   
    | E 522 | alumínium-kálium-szulfát | sav-szabályzó, stabilizátor | 
   
    | E 523 | alumínium-ammónium-szulfát | stabilizátor, szilárdító 
      anyag, sav-szabályzó | 
   
    | E 524 | nátrium-hidroxid | sav-szabályzó, fényezőanyag | 
   
    | E 525 | kálium-hidroxid | sav-szabályzó | 
   
    | E 526 | kalcium-hidroxid | sav-szabályzó, szilárdító 
      anyag | 
   
    | E 527 | ammónium-hidroxid | sav-szabályzó | 
   
    | E 528 | magnézium-hidroxid | sav-szabályzó | 
   
    | E 529 | kalcium-oxid | sav-szabályzó, lisztkezelőszer | 
   
    | E 530 | magnézium-oxid | csomósodást gátló | 
   
    | E 535 | nátrium-ferrocianid | csomósodást gátló | 
   
    | E 536 | kálium-ferrocianid | csomósodást 
      gátló | 
   
    | E 538 | kalcium-ferrocianid | csomósodást gátló | 
     
    | E 539 | nátrium-tioszulfát | antioxidáns, kelátképző | 
   
    | E 540 | kalcium-difoszfát | sav-szabályzó, térfogatnövelő | 
   
    | E 541 | nátrium-alumínium-foszfát | sav-szabályzó, 
      térfogatnövelő | 
   
    | E 543 | nátrium- és 
      kalcium-polifoszfát | sav-szabályzó, térfogatnövelő | 
    
    | E 550 | nátrium-szilikátok | csomósodást gátló | 
  
    | E 551 | szilicium-dioxid | csomósodást gátló, 
      hordozó | 
  
    | E 552 | kalcium-szilikát | csomósodást gátló, 
      hordozó | 
  
    | E 553(a) | magnézium-szilikát | csomósodást gátló | 
  
    | E 553(b) | talkum | csomósodást gátló, 
      hordozó | 
  
    | E 554 | nátrium-alumínium-szilikát | csomósodást gátló | 
  
    | E 555 | kálium-alumínium-szilikát | csomósodást gátló | 
  
    | E 556 | kalcium-alumínium-szilikát | csomósodást gátló | 
  
    | E 558 | bentonit | hordozó | 
  
    | E 559 | alumínium-szilikát 
      (kaolin) | csomósodást gátló, 
      hordozó | 
    
    | E 570 | sztearinsav | csomósodást gátló | 
    
    | E 574 | glukonsav | sav-szabályzó, térfogatnövelő | 
    
    | E 575 | glükono-delta-lakton | sav-szabályzó, térfogatnövelő | 
    
    | E 576 | nátrium-glukonát | kelátképző | 
    
    | E 577 | kálium-glukonát | kelátképző, hordozó | 
    
    | E 578 | kalcium-glukonát | sav-szabályzó, szilárdító 
      anyag | 
    
    | E 579 | vas(II)-glukonát | szín-stabilizátor | 
    
    | E 585 | vas(II)-laktát | szín-stabilizátor | 
    
    | E 620 | glutaminsav | ízfokozó | 
    
    | E 621 | nátrium-glutamát 
      (monosodium glutamate, MSG) | ízfokozó | 
    
    | E 622 | kálium-glutamát 
      (potassium glutamate) | ízfokozó | 
    
    | E 623 | kalcium-glutamát | ízfokozó | 
    
    | E 624 | monoammónium-glutamát | ízfokozó | 
    
    | E 625 | magnézium-glutamát | ízfokozó | 
  
    | E 900 | dimetil-polisziloxán | habzásgátló, emulgeálószer, 
      csomósodást gátló | 
  
    | E 901 | méhviasz | fényezőanyag, kenőanyag, 
      térfogatnövelő, hordozó | 
  
    | E 902 | Kandelilla 
      viasz (Candelilla wax) | fényezőanyag, kenőanyag | 
  
    | E 903 | Karnauba 
      viasz (Carnauba wax) | fényezőanyag, kenőanyag | 
  
    | E 904 | Sellak | fényezőanyag, kenőanyag | 
    
    | E 905 | mikrokristályos 
      viasz | fényezőanyag, kenőanyag | 
    
    | E 907 | Krisztallin viasz | fényezőanyag, kenőanyag | 
    
    | E 911 | zsírsavak 
      metilészterei | fényezőanyag, kenőanyag | 
  
    | E 912 | montánsav-észterek 
      (montan ester) | fényezőanyag, kenőanyag | 
  
    | E 913 | lanolin | fényezőanyag, kenőanyag | 
  
    | E 914 | oxidált 
      polietilén viasz | fényezőanyag, kenőanyag | 
  
    | E 917 | kálium-jodát | csomósodást gátló, 
      lesülésgátló, lisztkezelőszer | 
  
    | E 920 | L-cisztein | térfogatnövelő | 
  
    | E 921 | L-cisztein 
      nátrium- és káliumsói, 
      hidrokloridjai | térfogatnövelő | 
   
    | E 922 | kálium-perszulfát | stabilizátor | 
   
    | E 923 | ammónium-perszulfát | stabilizátor | 
 
    | E 925 | klór | fertőtlenítő | 
  
    | E 927 | karbamid | texturáló anyag | 
  
    | E 938 | argon | csomagológáz | 
  
    | E 939 | hélium | csomagológáz | 
  
    | E 941 | nitrogén | csomagológáz | 
  
    | E 942 | dinitrogén-oxid | csomagológáz | 
  
    | E 948 | oxigén | csomagológáz | 
  
    | E 949 | hidrogén | csomagológáz | 
  
    | E 950 | aceszulfám | édesítőszer | 
  
    | E 951 | aszpartám | édesítőszer | 
  
    | E 952 | ciklamát 
      valamint nátrium- 
      és kalciumsói | édesítőszer | 
  
    | E 954 | szacharin 
      valamint nátrium- 
      és kalciumsói | édesítőszer | 
  
    | E 957 | Thaumatin | édesítőszer, ízfokozó | 
  
    | E 959 | Neoheszperidin 
      DC (dihidro-kalkon) | édesítőszer | 
  
    | E 967 | Xiloz 
      (Xilit, facukor) | édesítőszer, nedvesítőszer, 
      hordozó | 
  
    | E 999 | quillajakivonat 
      (Quillaia extract) | habképző anyag | 
  
    | E 1105 | lizozim | tartósítószer | 
  
    | E 1200 | polidextróz 
      (polydextrose) | tömegnövelő, stabilizátor, 
      sűrítő anyag, nedvesítőszer, 
      hordozó, texturáló 
      anyag | 
  
    | E 1201 | polivinilpirrolidon 
      (polyvinylpyrrolidon) | stabilizátor, derítő 
      anyag, hordozó, testesítő 
      anyag | 
  
    | E 1202 | polivinilpropilpirrolidon 
      (polyvinylpropylpyrrolidon) | stabilizátor, hordozó | 
    
    | E 1400 | dextrin | kötő és fényező adalék, 
      a keményítő tartalmú 
      ételek ízét javítja. | 
  
    | E 1404 | oxidált-keményítő | emulgeálószer, sűrítő 
      anyag, hordozó | 
  
    | E 1410 | monokeményítő-foszfát | stabilizátor, sűrítő 
      anyag, hordozó | 
  
    | E 1412 | dikeményítő-foszfát | stabilizátor, sűrítő 
      anyag, hordozó | 
  
    | E 1413 | foszfatált-dikeményítő-foszfát | stabilizátor, sűrítő 
      anyag, hordozó | 
  
    | E 1414 | acetilált-dikeményítő-foszfát | emulgeálószer, sűrítő 
      anyag, hordozó | 
  
    | E 1420 | acetilált-keményítő | stabilizátor, sűrítő 
      anyag, hordozó | 
  
    | E 1422 | acetilált-dikeményítő-adipát | stabilizátor, 
      sűrítő anyag, hordozó | 
  
    | E 1440 | hidroxi-propil-keményítő | emulgeálószer, sűrítő 
      anyag, hordozó | 
  
    | E 1442 | hidroxi-propil-dikeményítő-foszfát | stabilizátor, sűrítő 
      anyag, hordozó | 
  
    | E 1450 | keményítőnátriumoktenilszukcinát | stabilizátor, sűrítő 
      anyag, emulgeálószer, hordozó | 
  
    | E 1505 | trietil-citrát | habstabilizátor, 
      hordozó | 
  
    | E 1518 | glicerin-triacetát | nedvesítőszer, hordozó |