enzim
(kulcs-zár fit modell, lock-and-key model, indukált illeszkedési/alkalmazkodási
modell, fluktuációs fitmodell, koenzim, apoenzim, holoenzim, biokatalizátor)
Az élő sejt
által termelt különleges fehérjemolekula,
a biokémiai folyamatok biológiai katalizátora.
Minden enzimre jellemző az általa katalizált reakció.
A reakcióban részt vevő molekula (szubsztrát) az enzim aktív helyéhez kapcsolódva rövid életű molekulát hoz létre, ezáltal növelve a reakciósebességet. (Michaelis-Menten-görbe, enzimkinetika)
Az enzim-szubsztrát kölcsönhatásra
Emil Fischer által 1890-ben kidolgozott,
úgynevezett kulcs-zár fit modell (lock-and-key modell), vagy indukált
illeszkedési/alkalmazkodási modell.
A modell szerint a merev szerkezetű szubsztrát
a szintén merev enzim komplementer szerkezetű kötőhelyéhez kötődik, hasonlóképpen,
mint a kulcs a zárban.
A "végtermék" molekula leválik az enzimről.
(Ez az enzim és szubsztrát közötti kölcsönhatás leírására javasolt mechanizmus
látható az ábrán.)
Az enzim-szubsztrát kölcsönhatásra Straub F. Brúnó dolgozta ki a fluktuációs fitmodellt, amely szerint az állandó mozgásban levő szubsztrát a szintén állandó mozgásban levő enzimnek a fluktuációk által kölcsönösen módosított kötőhelyéhez dinamikusan kapcsolódik.
Az enzimek aktivitását a szubsztrátum koncentrációja,
az oldat kémhatása
(pH), a hőmérséklet és a más jelen
lévő anyagok (kofaktorok) határozzák meg.
Az egyes enzimek elnevezése általában -áz végű, első tagjuk pedig a specifikus
szubsztrátumé, pl. a lipáz a lipideket
(zsírok) lebontó enzim neve.
Az egyes enzimek aktivitásához szükséges, lazán kötődő, nem fehérje
természetű enzimalkotórészt koenzimnek nevezik.
A régies elnevezés szerint a koenzim az enzim fehérjerészével
(apoenzim) alkotja a katalitikus
hatást mutató hatékony enzimet (holoenzim).
Lexikonomban számos enzim megtalálható, ezek mindegyike (és a kapcsolódó címszavak) legyűjthetők a Szójegyzék keresőmezőjébe az enzim keresőszót beírva.
A XX. század utolsó évtizedétől az enzimek (biokatalizátorok)
izolált formában történő alkalmazása egyre nagyobb szerepet kap a vegyiparban,
elsősorban sztereoszelektív működésük miatt. Két sztereoizomer
biológiai hatása jelentősen eltérhet. Ezért, elsősorban a gyógyszeriparban,
fontos szerepe van az enzimeknek. A biokatalizátorok, mint királis
molekulák, természetes tulajdonsága, hogy csak az egyik sztereoizomer reakcióját
katalizálják.