enzim
  (kulcs-zár fit modell, lock-and-key model, indukált illeszkedési/alkalmazkodási 
modell,  fluktuációs fitmodell, koenzim, apoenzim, holoenzim, biokatalizátor)
 Az élő sejt 
  által termelt különleges fehérjemolekula, 
  a biokémiai folyamatok biológiai katalizátora.
 Az élő sejt 
  által termelt különleges fehérjemolekula, 
  a biokémiai folyamatok biológiai katalizátora. 
  
  Minden enzimre jellemző az általa katalizált reakció. 
A reakcióban részt vevő molekula (szubsztrát) az enzim aktív helyéhez kapcsolódva rövid életű molekulát hoz létre, ezáltal növelve a reakciósebességet. (Michaelis-Menten-görbe, enzimkinetika)
 Az enzim-szubsztrát kölcsönhatásra 
  Emil Fischer által 1890-ben kidolgozott, 
  úgynevezett kulcs-zár fit modell (lock-and-key modell), vagy indukált 
  illeszkedési/alkalmazkodási modell.
  A modell szerint a merev szerkezetű szubsztrát 
  a szintén merev enzim komplementer szerkezetű kötőhelyéhez kötődik, hasonlóképpen, 
  mint a kulcs a zárban.
  A "végtermék" molekula leválik az enzimről.
  (Ez az enzim és szubsztrát közötti kölcsönhatás leírására javasolt mechanizmus 
  látható az ábrán.)
Az enzim-szubsztrát kölcsönhatásra Straub F. Brúnó dolgozta ki a fluktuációs fitmodellt, amely szerint az állandó mozgásban levő szubsztrát a szintén állandó mozgásban levő enzimnek a fluktuációk által kölcsönösen módosított kötőhelyéhez dinamikusan kapcsolódik.
 Az enzimtermelést a sejtek génjei szabályozzák.
  Az enzimek aktivitását a szubsztrátum koncentrációja, 
  az oldat kémhatása 
  (pH), a hőmérséklet és a más jelen 
  lévő anyagok (kofaktorok) határozzák meg. 
  Az egyes enzimek elnevezése általában -áz végű, első tagjuk pedig a specifikus 
  szubsztrátumé, pl. a lipáz a lipideket 
  (zsírok) lebontó enzim neve.
Az egyes enzimek aktivitásához szükséges, lazán kötődő, nem fehérje 
  természetű enzimalkotórészt koenzimnek nevezik. 
  A régies elnevezés szerint a koenzim az enzim fehérjerészével 
  (apoenzim) alkotja a katalitikus 
  hatást mutató hatékony enzimet (holoenzim). 
Lexikonomban számos enzim megtalálható, ezek mindegyike (és a kapcsolódó címszavak) legyűjthetők a Szójegyzék keresőmezőjébe az enzim keresőszót beírva.
A XX. század utolsó évtizedétől az enzimek (biokatalizátorok) 
  izolált formában történő alkalmazása egyre nagyobb szerepet kap a vegyiparban, 
  elsősorban sztereoszelektív működésük miatt. Két sztereoizomer 
  biológiai hatása jelentősen eltérhet. Ezért, elsősorban a gyógyszeriparban, 
  fontos szerepe van az enzimeknek. A biokatalizátorok, mint királis 
  molekulák, természetes tulajdonsága, hogy csak az egyik sztereoizomer reakcióját 
  katalizálják.