eritrozin
(Cl Food Red, E 127)
C20H6I4Na2O5.
H2O,
dinátrium-[2-(2,4,5,7-tetrajód-3-oxido-6-oxo-xantén-9-il)-benzoát] monohidrát.
Szintetikusan előállított sötétvörös színezék.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Meggyszínű, fluoreszcens festékanyag.
A fluoreszcein narancssárga színű jódvegyülete.
Vízben jól oldódik.
Tartalmaz még vizet, nátrium-kloridot
és/vagy nátrium-szulfátot,
mint színtelen alkotórészt.
Eritrozin alatt a nátriumsót
értik.
A kalcium- és a káliumsó,
illetve az alumíniumvegyület is engedélyezett.
Magas hőmérsékleten és lúgos közegben is stabil.
Savas közegben eritrozinsavat képez, amely alig oldódik.
Előállítás
Fluoreszcein jódozásával.
Felhasználás
Élelmiszerekben, gyógyszerekben és kozmetikumokban színezékként
(Élelmiszeradalékként kódja E 127)
Festékek színének módosítására
Fogászati és radiológiai célokra
Különböző biológiai sejtfestésekre
A fényképészetben lemezek, filmek színérzékenységének fokozására
Biológia
Az élelmiszerekben használt koncentrációban
kevés mellékhatása van.
Döntő hányada változatlan formában kiürül a szervezetből.
Gyanúk szerint szerepet játszik a gyermekeknél jelentkező hiperaktivitási szindróma
kialakulásában, az in-vitro vizsgálatok azonban ezt mindeddig nem igazolták.
Növeli a fényérzekenységet azokban az emberekben akik érzékenyek a napfényre.
Mivel az emésztés hatására alig válik le belőle jód,
nem játszik szerepet a jódellátásban.
Nagy koncentrációban azonban megzavarhatja
a jód -anyagcserét, ezt
a koncentrációt azonban nem lehet ételfogyasztással
elérni.