eritrozin
(Cl Food Red, E 127)

C20H6I4Na2O5. H2O,
dinátrium-[2-(2,4,5,7-tetrajód-3-oxido-6-oxo-xantén-9-il)-benzoát] monohidrát.

Szintetikusan előállított sötétvörös színezék.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Meggyszínű, fluoreszcens festékanyag.
A fluoreszcein narancssárga színű jódvegyülete.
Vízben jól oldódik.
Tartalmaz még vizet, nátrium-kloridot és/vagy nátrium-szulfátot, mint színtelen alkotórészt.
Eritrozin
alatt a nátriumsót értik.
A kalcium- és a káliumsó, illetve az alumíniumvegyület is engedélyezett.
Magas hőmérsékleten és lúgos közegben is stabil.
Savas közegben eritrozinsavat képez, amely alig oldódik.

Előállítás
Fluoreszcein jódozásával.

Felhasználás
Élelmiszerekben, gyógyszerekben és kozmetikumokban színezékként
(Élelmiszeradalékként kódja E 127)
Festékek színének módosítására
Fogászati és radiológiai célokra
Különböző biológiai sejtfestésekre
A fényképészetben lemezek, filmek színérzékenységének fokozására

Biológia
Az élelmiszerekben használt koncentrációban kevés mellékhatása van.
Döntő hányada változatlan formában kiürül a szervezetből.
Gyanúk szerint szerepet játszik a gyermekeknél jelentkező hiperaktivitási szindróma kialakulásában, az in-vitro vizsgálatok azonban ezt mindeddig nem igazolták.
Növeli a fényérzekenységet azokban az emberekben akik érzékenyek a napfényre.
Mivel az emésztés hatására alig válik le belőle jód, nem játszik szerepet a jódellátásban.
Nagy koncentrációban azonban megzavarhatja a jód -anyagcserét, ezt a koncentrációt azonban nem lehet ételfogyasztással elérni.

Felhasznált irodalom