fagyasztva szárítás
(liofilizálás)

Oldószernek vagy víznek a megfagyasztott anyagból való eltávolítására szolgáló eljárás. Használják például élelmiszerek, vérplazma, italalapanyagok és más hőérzékeny anyagok dehidratálására.
Az anyagot megfagyasztják, és olyan hőmérsékleten tartják, amely épp hogy csak megakadályozza a szublimációt (a szilárd halmazállapotú anyagnak az olvadás fázisát kihagyó párolgását). A folyamat során vákuumot alkalmaznak.
Ezután a vízgőzt eltávolítva károsodásmentes, száraz termék marad hátra.
Az űrhajósok ételei is ezzel az eljárással készülnek.

A baloldali képen egy élelmiszeripari liofilizáló berendezés, a jobboldalin pedig a vele előállított kíméletesen szárított gyümölcsök, zöldségek és gombák láthatók.

Felhasznált irodalom