folsav
(Bc-vitamin, B9-vitamin, M-vitamin, folát)
C19H19N7O6
A májban és a zöldségfélék legtöbbjében, illetve az élesztőben és gyümölcsökben
megtalálható B-vitaminféleség (Bc-vitamin,
B9-vitamin, M-vitamin). Régebben folátként is említették.
Történet
Először az 1930-as években figyelték meg a spenótban.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Narancssárga kristályos anyag.
Vízben oldható.
Melegítve 250°C körüli hőmérsékleten elbomlik.
Biológia
A vörösvértestek termeléséhez és működéséhez nélkülözhetetlen.
Részt vesz a fehérvérsejtek és a vérlemezkék képzésében, az aminosavak és a
nukleinsavak anyagcseréjében.
Szükséges a gyomor-bélrendszer, valamint a szájnyálkahártya épségéhez.
A magzatfejlődés kezdeti szakaszában a velőcsőzáródáshoz nélkülözhetetlen.
Hiánya, amely a fejlett országokban ritkán fordul elő, vérszegénységet okoz.
Gyakran vassal együtt adják
a vérszegénység megelőzésére, pl. terhesség esetén.