glicin
(glikokoll, amino-ecetsav)
C2H5NO2, NH2-CH2-COOH
A legegyszerűbb fehérjealkotó aminosav.
Előfordulás
Megtalálható szinte minden fehérjében,
legnagyobb mennyiségben a kollagénben.
A glicin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
A gly.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen kristályokból áll.
Olvadáspontja 260°C.
Vízben jól oldódik.
Oldatban +NH3-CH2-COO-
ikerionként van jelen.
Az egyetlen optikai aktivitást
nem mutató aminosav.
Fehérjékből savas hidrolízissel
kinyerhető.
Előállítás
Szintetikusan is előállítható klórecetsavból ammóniával:
ClCH2COOH + NH3 -> H2NCH2COOH + HCl