Henry-Dalton-törvény
(keszonbetegség)
Kémiai törvény, amelyet William Henry
és John Dalton brit kémikusokról neveztek
el:
Egy gáz oldhatósága
(c) egy folyadékban adott hőmérsékleten
egyenesen arányos a gáznak a folyadék
feletti parciális nyomásával (p).
Ha a gáz oldásakor
kémiai reakció nem megy végbe, akkor:
C = K * p
ahol K a gáz minőségétől és hőmérsékletétől függő anyagi állandó
Gyakorlati alkalmazása széles körű (pl. szénsavas
italok gyártásánál).
Ugyanezen a törvényszerűségen alapul a mélytengeri búvároknál kialakuló keszonbetegség
is, amikor a vérben a nagy nyomás hatására
feloldódott nitrogén
a felszínre érkezéskor hirtelen felszabadul, és ez végzetes következményekkel
járhat.
A Henry-Dalton-törvény
vízben oldódó levegő esetén
Az egy m3 vízben oldott levegő mennyisége (literben) - a függőleges tengelyen
- a víz hőmérsékletének (°C) - a vízszintes tengelyen - függvényében.
Az egyes görbék az adott nyomásértékekhez tartoznak.
Az ábrából látható, hogy amikor a víz hőmérséklete 10 °C-ról 75 °C-ra nő köbméterenként 40 liter levegő szabadul fel belőle (apró buborékok formájában). Ezért helyeznek el automata légtelenítőket a fűtési rendszerekben, illetve ezért lehet szükséges a fűtőtestek légtelenítése.
Az is közismert, hogy nyáron, amikor a kisebb tavak túlságosan felmelegednek
az halpusztuláshoz vezethet a lecsökkent oxigéntartalom miatt.