Henry-Dalton-törvény
(keszonbetegség)

Kémiai törvény, amelyet William Henry és John Dalton brit kémikusokról neveztek el:
Egy gáz oldhatósága (c) egy folyadékban adott hőmérsékleten egyenesen arányos a gáznak a folyadék feletti parciális nyomásával (p). Ha a gáz oldásakor kémiai reakció nem megy végbe, akkor:

C = K * p

ahol K a gáz minőségétől és hőmérsékletétől függő anyagi állandó

Gyakorlati alkalmazása széles körű (pl. szénsavas italok gyártásánál).
Ugyanezen a törvényszerűségen alapul a mélytengeri búvároknál kialakuló keszonbetegség is, amikor a vérben a nagy nyomás hatására feloldódott nitrogén a felszínre érkezéskor hirtelen felszabadul, és ez végzetes következményekkel járhat.

A Henry-Dalton-törvény vízben oldódó levegő esetén

Az egy m3 vízben oldott levegő mennyisége (literben) - a függőleges tengelyen - a víz hőmérsékletének (°C) - a vízszintes tengelyen - függvényében.
Az egyes görbék az adott nyomásértékekhez tartoznak.

Az ábrából látható, hogy amikor a víz hőmérséklete 10 °C-ról 75 °C-ra nő köbméterenként 40 liter levegő szabadul fel belőle (apró buborékok formájában). Ezért helyeznek el automata légtelenítőket a fűtési rendszerekben, illetve ezért lehet szükséges a fűtőtestek légtelenítése.

Az is közismert, hogy nyáron, amikor a kisebb tavak túlságosan felmelegednek az halpusztuláshoz vezethet a lecsökkent oxigéntartalom miatt.

Felhasznált irodalom