karbamid
(karbonil-diamid, izo-karbamid, biuret, E 927, urea)
CH4N2O,
H2N-CO-NH2
Szénsavszármazék, karbonilvegyület
A karbamid molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A Karbamid.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Történet
Wöhler mesterségesen állította elő ammónium-cianátból 1828-ban, ezzel megteremtette
a szerves kémia alapjait.
Előfordulás
A növény- és állatvilágban egyaránt előforduló fontos vegyület.
Előállítás
Ammónia és szén-dioxid
nagy nyomás alatti történő hevítésével
állítják elő:
2NH3+CO2 -> H2N-CO-NH2+H2O
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, rombos kristályokból álló
vegyület.
Olvadáspontja 135 °C.
Sűrűsége 1,32 g/cm3
Vízben jól oldódik.
Savakkal hevítve szén-dioxidra és ammóniára bomlik. (Ezt a hidrolízist bizonyos
enzimek szobahőmérsékleten is elvégzik.)
salétromossavval szén-dioxidot és nitrogént
ad:
CO(NH2)2 + 2 HONO -> CO2 + 2 N2 + 3 H2O
Savakkal sókat alkot, de csak egy vegyértékkel. Ezekben a sókban feltételezhetően izo-karbamid van:
CO(NH2)2 -> HO.CNH.NH2 (izo-karbamid)
Hevítés hatására két molekula karbamid úgynevezett biuretté egyesül:
H2N.CO.NH2 + H2N.CO.NH2 -> H2N.CO.NH.CO.NH2 + NH3
A karbamid hidrogénjeit alkilgyökökkel lehet helyettesíteni. Ilyen helyettesített karbamidok előállíthatók alkilezett ammónium-cianátokból hevítéssel:
NCOH-NH2CH3 - > H2N.CO.NHCH3
Előállíthatók foszgénből is a megfelelő alkil-aminnal:
COCl2 + 2 NH(CH3)2 -> (CH3)2N.CO.(CH3)2 + 2 HCl
Felhasználás
Állati takarmányadaléknak és műtrágyának
(46,7% nitrogén) is
használják.
A karbamidgyanták alapanyaga.
Számos gyógyszer szintézisének kiinduló
anyaga.
Élelmiszeradalékként is alkalmazzák,
mint texturáló anyagot E 927
kóddal.
Bőrápoló krémekben is használják, de ott általában urea néven szerepel,
talán úgy jobban hangzik.
Biológia
Emlősöknél a fehérjebontás végterméke,
amely a vizelettel választódik ki. (Egy felnőtt ember vizeletében napi 28-30
g karbamid van.)
A magasabb rendű növényekben és mikroorganizmusokban található ureáz
enzim ammóniára bontja.