karbamid
(karbonil-diamid, izo-karbamid, biuret, E 927, urea)

CH4N2O, H2N-CO-NH2
Szénsavszármazék, karbonilvegyület

A karbamid molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A Karbamid.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Történet
Wöhler mesterségesen állította elő ammónium-cianátból 1828-ban, ezzel megteremtette a szerves kémia alapjait.

Előfordulás
A növény- és állatvilágban egyaránt előforduló fontos vegyület.

Előállítás
Ammónia
és szén-dioxid nagy nyomás alatti történő hevítésével állítják elő:

2NH3+CO2 -> H2N-CO-NH2+H2O

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, rombos kristályokból álló vegyület.
Olvadáspontja 135 °C.
Sűrűsége 1,32 g/cm3
Vízben jól oldódik.
Savakkal hevítve szén-dioxidra és ammóniára bomlik. (Ezt a hidrolízist bizonyos enzimek szobahőmérsékleten is elvégzik.)
salétromossavval szén-dioxidot és nitrogént ad:

CO(NH2)2 + 2 HONO -> CO2 + 2 N2 + 3 H2O

Savakkal sókat alkot, de csak egy vegyértékkel. Ezekben a kban feltételezhetően izo-karbamid van:

CO(NH2)2 -> HO.CNH.NH2 (izo-karbamid)

Hevítés hatására két molekula karbamid úgynevezett biuretté egyesül:

H2N.CO.NH2 + H2N.CO.NH2 -> H2N.CO.NH.CO.NH2 + NH3

A karbamid hidrogénjeit alkilgyökökkel lehet helyettesíteni. Ilyen helyettesített karbamidok előállíthatók alkilezett ammónium-cianátokból hevítéssel:

NCOH-NH2CH3 - > H2N.CO.NHCH3

Előállíthatók foszgénből is a megfelelő alkil-aminnal:

COCl2 + 2 NH(CH3)2 -> (CH3)2N.CO.(CH3)2 + 2 HCl

Felhasználás
Állati takarmányadaléknak és műtrágyának (46,7% nitrogén) is használják.
A karbamidgyanták alapanyaga.
Számos gyógyszer szintézisének kiinduló anyaga.
Élelmiszeradalékként is alkalmazzák, mint texturáló anyagot E 927 kóddal.
Bőrápoló krémekben is használják, de ott általában urea néven szerepel, talán úgy jobban hangzik.

Biológia
Emlősöknél a fehérjebontás végterméke, amely a vizelettel választódik ki. (Egy felnőtt ember vizeletében napi 28-30 g karbamid van.)
A magasabb rendű növényekben és mikroorganizmusokban található ureáz enzim ammóniára bontja.

Felhasznált irodalom