kén-dioxid
(kén(IV)-oxid, kénezés, E 220)

SO2

A kén egyik oxidja.

A kén-dioxid molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

Az so2.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előállítás
Kén égetésével, fémszulfidok (pl. pirit) pörkölésével történik:
S + O2 ->SO2
4FeS2 + 11O2 -> 2Fe2O3 + 8SO2
Laboratóriumban előállítható szulfitokból erős savval:
Na2SO3 + H2SO4 -> SO2 + Na2SO4 + H2O

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, szúrós szagú köhöktető gáz.
Vízben kémiai reakcióval, kénessav keletkezése közben oldódik:

SO2 + H2O <-> H2SO3

Redukáló-, baktérium és gombaölő hatású.

Felhasználás
Az iparban további oxidációval kén-trioxidot állítanak elő belőle kénsavgyártáshoz.
Az élelmiszeriparban tartósítószerként, antioxidánsként, a boriparban fertőtlenítésre (kénezés) használatos.
Élelmiszeradalékként kódja E 220.

Felhasznált irodalom