kén-dioxid
(kén(IV)-oxid, kénezés, E 220)
SO2
A kén-dioxid molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
Az so2.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előállítás
Kén égetésével,
fémszulfidok (pl. pirit)
pörkölésével történik:
S + O2 ->SO2
4FeS2 + 11O2 -> 2Fe2O3 + 8SO2
Laboratóriumban előállítható szulfitokból
erős savval:
Na2SO3 + H2SO4 -> SO2
+ Na2SO4 + H2O
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, szúrós szagú köhöktető gáz.
Vízben kémiai
reakcióval, kénessav
keletkezése közben oldódik:
SO2 + H2O <-> H2SO3
Redukáló-, baktérium és gombaölő hatású.
Felhasználás
Az iparban további oxidációval kén-trioxidot
állítanak elő belőle kénsavgyártáshoz.
Az élelmiszeriparban tartósítószerként,
antioxidánsként, a boriparban fertőtlenítésre
(kénezés) használatos.
Élelmiszeradalékként kódja E 220.