kősó
(nátrium-klorid, konyhasó, Halit, fiziológiás sóoldat)

A nátrium-klorid (NaCl) ásványi formája. Finomított változata a konyhasó. Ásványként Halit néven ismert.

Előfordulás
A világtengerek 3-3,5 % t tartalmaznak, amelynek 80%-a nátrium-klorid.
Száraz éghajlatú meleg területek elzáródó tengeröbleiben és a szárazföld nagy beltavaiban keletkezik, erős párolgás és rossz víz utánpótlás esetén. A kőzetalkotó ásványok egyike.

A nátrium-klorid kristályrácsa balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A NaCl.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Kristályai hexaéderek.
Könnyen hasad. Körömmel megkarcolható. Mohs- keménysége 2.
Olvadáspontja 801 °C
Forráspontja 1465 °C
Sűrűsége 2,16 g/cm3
Vízben jól oldódik (25 °C-on 35,9 g/100 ml)

Felhasználás
Ipari nyersanyag nátrium és klór előállítására használják, kiindulásúl ezek vegyületeinek (pl. PVC) előállításához.
Lepárlással, tisztítással étkezési célú sót (konyhasót) nyernek belőle.

Biológia
Az állatok és az ember szervezetében egyaránt nélkülözhetetlen.
A sejtek közötti folyadék kb. 0,9 % nátrium-kloridot tartalmaz, ezt nevezik fiziológiás sóoldatnak.
Az ember napi NaCl szükséglete kb. 2 g. Erős izzadás esetén ennél több.
Sajnos ennél általában sokkal többet fogyasztunk, ami növeli a magas vérnyomás kialakulás kockázatát.
A növények számára is fontos kis mennyiségben, de annyit mindig tartalmaz a talaj. A sok só (pl. az utak téli sózása) viszont tönkreteszi a növényeket.

Felhasznált irodalom