nátrium-glutamát
(monosodium glutamate, MSG, nátrium-2-amino-5-hidroxi-5-oxo-pentanoát, E 621,
kálium-glutamát, potassium glutamate, E622, kalcium-glutamát, E623, monoammónium-glutamát, E624, magnézium-glutamát, E625)
C5H8O4NNa,
nátrium-2-amino-5-hidroxi-5-oxo-pentanoát.
Húst vagy húskivonatot tartalmazó élelmiszerek húsízének erősítésére használt
ételízesítő.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér kristályos por.
Olvadáspontja 225°C
Vízben jól oldódik.
Királis molekula, két enantiomer
változata létezik, de a természetben csak az L változat fordul elő.
Előállítás
Általában keményítőből, répacukorból vagy melaszból erjesztéssel.
Felhasználás
Ízfokozóként használják. Élelmiszeradalékként
kódja E 621.
További élelmiszeradalékként (ízfokozó)
használt glutaminsav
sók és kódjaik:
- kálium-glutamát (potassium glutamate) - E622
- kalcium-glutamát - E623
- monoammónium-glutamát - E624
- magnézium-glutamát - E625
Biológia
Gyakran emlegetik a "kínaiétterem-szindrómával", azzal a tünetcsoporttal
kapcsolatban, amelyet a túlságosan sok MSG-vel elkészített kínai ételek
fogyasztása vált ki. A kutatások azonban egyértelműen azt mutatják, hogy igen
ritka az MSG-érzékenység. Az MSG glutaminsav
formájában szívódik föl, és mivel a vér ezt az aminosavat
tartalmazza legnagyobb arányban, az MSG-fogyasztás nem emelheti jelentős
mértékben a vér glutamáttartalmát. Az MSG mellékhatásainak nagy
része inkább a szennyeződéseknek köszönhető, többnyire pedig pszichoszomatikus
eredetűek.