olajok

Egyes növények különleges mirigyei által kiválasztott folyadék.

Előfordulás
Sok növényben megtalálhatók. Gyakran a termés vagy a magvak tápanyagtartalékául szolgál, mint pl. az olajbogyó, a pálmák, a len vagy a repce esetében.
Az illóolajokat aromás növények termelik, főleg száraz vidékeken, csökkenthetik a párolgást, vagy állatokkal szembeni védelmet nyújthatnak.
Étkezési olajok számos növényből nyerhetők, pl.: szója, kukorica, olajbogyó, napraforgó, mandula, dió, kókuszdió és repce.


Fizikai és kémiai tulajdonságok
Világosabb vagy sötétebb sárgás vagy barnás színűek.
Folyékony halmazállapotúak is.
Különféle trigliceridek keverékei, amelyeknek mindegyike három zsírsavból és egy glicerinből áll. Elsősorban olajsavat tartalmaznak.
Energiatartalmuk magas, egy grammnyi olaj elégetésekor 9,3 kalória képződik a szervezetben (kétszer annyi, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék esetén).

Biológia
A zsírokra és az olajokra éppúgy szüksége van a szervezetnek, mint a többi tápanyagra.
A telítetlen zsírok (növényi olajok) aktívan csökkentik a vér koleszterinszintjét.
Törekedni kell arra, hogy kevesebb állati és több növényi zsiradékot fogyasszunk és próbáljuk zsírszegényen elkészíteni ételeinket!
Nélkülözhetetlen az idegek és az agy funkciói számára, döntő mértékben hatnak a testi és szellemi teljesítőképességre.

Felhasznált irodalom