olajok
Egyes növények különleges mirigyei által kiválasztott folyadék.
Előfordulás
Sok növényben megtalálhatók. Gyakran a termés vagy a magvak tápanyagtartalékául
szolgál, mint pl. az olajbogyó, a pálmák, a len vagy a repce esetében.
Az illóolajokat aromás növények termelik,
főleg száraz vidékeken, csökkenthetik a párolgást, vagy állatokkal szembeni
védelmet nyújthatnak.
Étkezési olajok számos növényből nyerhetők, pl.: szója, kukorica, olajbogyó,
napraforgó, mandula, dió, kókuszdió és repce.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Világosabb vagy sötétebb sárgás vagy barnás színűek.
Folyékony halmazállapotúak is.
Különféle trigliceridek keverékei,
amelyeknek mindegyike három zsírsavból
és egy glicerinből
áll. Elsősorban olajsavat
tartalmaznak.
Energiatartalmuk magas, egy grammnyi
olaj elégetésekor 9,3 kalória
képződik a szervezetben (kétszer annyi, mint a szénhidrátok
vagy a fehérjék esetén).
Biológia
A zsírokra és az olajokra éppúgy
szüksége van a szervezetnek, mint a többi tápanyagra.
A telítetlen zsírok
(növényi olajok) aktívan csökkentik a vér koleszterinszintjét.
Törekedni kell arra, hogy kevesebb állati és több növényi zsiradékot
fogyasszunk és próbáljuk zsírszegényen
elkészíteni ételeinket!
Nélkülözhetetlen az idegek és az agy funkciói számára, döntő mértékben hatnak
a testi és szellemi teljesítőképességre.