peptid
(dipeptid, tripeptid, oligopeptidek, polipeptid)
Szerves vegyületek peptidkötéssel
összekapcsolt két vagy több, aminosavat
tartalmazó csoportja.
Fehérjék részleges hidrolízise
eredményeként létrejövő molekula, kevés
(oligomer) aminosavból
álló lánc.
A két aminosavegységből álló vegyületet dipeptidnek nevezik. (Az aszpartám édesítőként használt dipeptid szerkezeti képlete.)
A három aminosavegységből álló vegyületet tripeptidnek nevezik. Ilyen például a glutation.
Tíznél kevesebb aminosavat tartalmaznak az oligopeptidek
Az 50 vagy több (általában 100-300 között) aminosav alkotta polimereket polipeptideknek vagy fehérjéknek nevezik.
A fehérjemolekulákban található aminosavakkapcsolódnak egymáshoz, bomlásukkor peptidek keletkeznek.
A természetben előforduló tíznél kevesebb aminosavból
álló oligopeptidek közé tartoznak a hipofízis hormonok,
az oktapeptid a vasopresszin és oxitocin.
Peptidek keletkeznek a fehérjék
lebomlásakor is, például emésztéskor.