peptid
(dipeptid, tripeptid, oligopeptidek, polipeptid)

Szerves vegyületek peptidkötéssel összekapcsolt két vagy több, aminosavat tartalmazó csoportja.
Fehérjék részleges hidrolízise eredményeként létrejövő molekula, kevés (oligomer) aminosavból álló lánc.

A két aminosavegységből álló vegyületet dipeptidnek nevezik. (Az aszpartám édesítőként használt dipeptid szerkezeti képlete.)

A három aminosavegységből álló vegyületet tripeptidnek nevezik. Ilyen például a glutation.

Tíznél kevesebb aminosavat tartalmaznak az oligopeptidek

Az 50 vagy több (általában 100-300 között) aminosav alkotta polimereket polipeptideknek vagy fehérjéknek nevezik.

A fehérjemolekulákban található aminosavakkapcsolódnak egymáshoz, bomlásukkor peptidek keletkeznek.

A természetben előforduló tíznél kevesebb aminosavból álló oligopeptidek közé tartoznak a hipofízis hormonok, az oktapeptid a vasopresszin és oxitocin.
Peptidek keletkeznek a fehérjék lebomlásakor is, például emésztéskor.

Felhasznált irodalom