sósborszesz
(spiritus menthae cum sale, sós-borszesz, Diana sósborszesz)
Víz (H2O),
konyhasó (NaCl), finomszesz (C2H5OH), etil-acetát (CH3COOC2H5)
és mentol (C10H20O) felhasználásával készített
oldat.
Korábban más adalékanyagokat is használtak hozzá.
A gyógyszerészetben spiritus menthae cum sale néven említik.
Történet
A 19. század végén terjedt el a magyar háztartásokban.
Werther Frigyes vegyész-technikus 1863-tól gyártott sós-borszesz nevű
ismeretlen összetételű terméket.
Brázay Kálmán ennek továbbfejlesztésével 1865-től finomszeszbe
illóolajokat, aromákat keverve, és
azt sós vízzel
hígítva gyártotta.
Ezt a szert, bedörzsölésre, sok céra (fájdalom és reumás panaszok enyhítésére,
stb.) elterjedten használták.
Népszerűsége miatt többen is készítettek hasonló szert. A legsikereseb közülük
Erényi Béla gyógyszerész volt. Ő 1907-től árulta a mentolos
Diana sósborszeszt, ami még jobban elterjedt.