szénsav
(szódavíz, szikvíz)

H2CO3
A szén-dioxid (CO2) vízzel történő reakciójával keletkező gyenge sav (a reakció egyenletét lásd lentebb).

A szénsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A Szensav.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Gyenge sav.
i a karbonátok, savanyú sói a hidrogén-karbonátok (vagy bikarbonátok).
Két lépésben disszociál, bikarbonát- (HCO3-) és karbonát- (CO32-) ionokat eredményezve.
A természetes vizek általában telítettek a légkörből származó szén-dioxiddal, és pH-értéküket a jelenlévő bikarbonát- és karbonátionok mennyisége határozza meg.
A tiszta szénsavat tartalmazó esővíz pH-értéke kb. 5.

Keletkezés
A szén-dioxid (CO2) vízben történő oldódásával, megfordítható reakcióban:

CO2 + H2O <-> H2CO3

Felhasználás

Szénsavat tartalmaznak a legnépszerűbb üdítő italok, ásványvizek, sör, pezsgő, stb.
Az alkoholos erjedés során cukorból az alkohol mellett szén-dioxid is keletkezik, ami vízzel reakcióba lépve szénsavat ad. Ilyen módon kerül szénsav pl. a sörbe és a pezsgőbe.
Az üdítő italokat, és általában az ásványvizeket is, mesterségesen dúsítják szén-dioxiddal.
Nyomás csökkenés esetén (a palackot kinyitva) a szénsav lassan szén-dioxidra és vízre bomlik, ez okozza a buborékképződést (lásd a fentebbi reakciót).

Talán kevésbé ismert, hogy Jedlik Ányos kezdett el előszőr szódavizet (szikvizet) készíteni, és készített ehhez megfelelő gépet (1849-ben). Vagyis ő kezdett el mesterségesenvizet szénsavval dúsítani .

Felhasznált irodalom