tartrazin
(tartrazine, Cl Food Yellow 5, E 102)

C16H9N4Na3O9S2
trinátrium-4,5-dihidro-5-oxo-1-(4-szulfofenil)-4-[(4-szulfofenil)-azo]-1H-pirazol-3-karboxilát
Szintetikus azofesték.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Narancssárga színű por
Olvadáspontja >300°C
Sűrűsége 1,85 - 1,95 g/cm3
Vízben oldható.
Normál körülmények között stabil.
Tartalmaz még nátrium-kloridot és/vagy nátrium-szulfátot, mint színtelen alkotórészt.
Tartrazine alatt a nátriumsót értik.
A kalcium- és a káliumsó is engedélyezett.

Felhasználás
Nagy tömegben használt, szintetikusan előállított narancssárga színezék.
Élelmiszeradalékként kódja E 102.

Biológia
Allergiás reakciókat válthat ki.

Felhasznált irodalom