tejsav
(2-hidroxi-propionsav, laktátok, E 270, laktát-dehidrogenáz, LDH)
CH3-CH(OH)-COOH
Előfordulás
A savanyodó tejben
is föllelhető sav, innen ered a neve. Más
fermentációs folyamatokban is megjelenik.
A tejsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A Tejsav.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Történet
Legelőször Carl Wilhelm
Scheele svéd vegyész izolálta 1780-ban.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Olvadáspontja 53°C
Forráspontja 122°C
Királis molekula, két enantiomer
változata van (L-(+) vagy (S)-tejsavnak, D-(-) vagy (R)-tejsav).
Mindkettő megtalálható a természetben is, de biológiailag az L-(+) változat
jelentős.
Sói a laktátok.
Felhasználás
Élelmiszerekben mint étkezési-sav, ízesítő,
sav-szabályzó használatos.
Élelmiszeradalékként kódja E 270.
Kozmetikai termékekben (a képen).
Biológia
Fontos fázis a szénhidrátoknak
a légzés során való lebontásában. Állatokban
a piroszőlősavból
L-tejsav keletkezik a laktát-dehidrogenáz (LDH) enzim
hatására. Intenzív erőfeszítés hatására koncentrációja
növekszik a szövetekben.