tejsav
(2-hidroxi-propionsav, laktátok, E 270, laktát-dehidrogenáz, LDH)

CH3-CH(OH)-COOH

Előfordulás
A savanyodó tejben is föllelhető sav, innen ered a neve. Más fermentációs folyamatokban is megjelenik.

A tejsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A Tejsav.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Történet
Legelőször Carl Wilhelm Scheele svéd vegyész izolálta 1780-ban.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Olvadáspontja 53°C
Forráspontja 122°C
Királis molekula, két enantiomer változata van (L-(+) vagy (S)-tejsavnak, D-(-) vagy (R)-tejsav). Mindkettő megtalálható a természetben is, de biológiailag az L-(+) változat jelentős.
i a laktátok.

Felhasználás
Élelmiszerekben mint étkezési-sav, ízesítő, sav-szabályzó használatos.
Élelmiszeradalékként kódja E 270.
Kozmetikai termékekben (a képen).

Biológia
Fontos fázis a szénhidrátoknak a légzés során való lebontásában. Állatokban a piroszőlősavból L-tejsav keletkezik a laktát-dehidrogenáz (LDH) enzim hatására. Intenzív erőfeszítés hatására koncentrációja növekszik a szövetekben.

Felhasznált irodalom