tiramin
(2-(4-hidroxifenil)etilamin, 4-(2-aminoetil)fenol, 4-hidroxifenetilamin)

HOC6H4CH2CH2NH2
Előfordulás
Amin
típusú vegyület, amely az olyan élelmiszerekben, mint a sajt vagy a bor, néha nagy mennyiségben megtalálható tirozin nevű aminosavból keletkezik.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Olvadáspontja 160-162°C
Forráspontja 175-181°C

Felhasználás
Hidrogélek előállítása

Biológia
A tiramint rendes körülmények között a monoamin oxidáz (MAO) enzim lebontja. Ha a monoamin oxidáz mennyisége csökken, mint ahogy az néhány antidepresszáns (ajzó-) szer használata esetében előfordul, tiramin halmozódik fel, amely a vérnyomás emelkedéséhez vezet.
A migrénes fejfájást a túlzott amintermelés is okozhatja, amelyet a tiraminfelvétel magas szintje növel.

Felhasznált irodalom