tiramin
(2-(4-hidroxifenil)etilamin, 4-(2-aminoetil)fenol, 4-hidroxifenetilamin)
HOC6H4CH2CH2NH2
Előfordulás
Amin típusú vegyület, amely az olyan élelmiszerekben, mint a sajt vagy a bor,
néha nagy mennyiségben megtalálható tirozin nevű aminosavból keletkezik.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Olvadáspontja 160-162°C
Forráspontja 175-181°C
Felhasználás
Hidrogélek előállítása
Biológia
A tiramint rendes körülmények között a monoamin oxidáz (MAO) enzim lebontja.
Ha a monoamin oxidáz mennyisége csökken, mint ahogy az néhány antidepresszáns
(ajzó-) szer használata esetében előfordul, tiramin halmozódik fel, amely
a vérnyomás emelkedéséhez vezet.
A migrénes fejfájást a túlzott amintermelés is okozhatja, amelyet a tiraminfelvétel magas szintje növel.