turbina
(vízturbina, gőzturbina, kombinált ciklusú erőmű, gáz-gőzturbina, turbógenerátor)

Áramló gázzal vagy folyadékkal hajtott áramlástechnikai erőgép, amely a folyadék vagy a gáz kinetikaienergiaáramát alakítja át mechanikaienergiaárammá.
Őse a vízikerék, amit már az ókorban is ismertek, és pl. malmok hajtására használták.

A képen egy hőerőművi gőzturbina elvi rajza látható


A mai turbinák is kerekek, amelyekben szárnyprofil alakú lapátok vannak. A belépő folyadék, illetve gáz, a lapátokkal ütközve, forgatja a turbinát (a hőenergiát mozgási energiává alakítja).
Az áramló közeg szerint lehet vízturbina, gőzturbina és gázturbina.
A vízturbinák a vízerőművekben, a gőzturbinák a hőerőművekben és atomerőművekben generátort forgatnak, amelyek villamos energiát termelnek (a mozgási energiát villamosenergiává alakítják).
Nagy esésű vízerőművekben Pelton-turbinát, kis esésűekben Kaplan-turbinát, kis és törpevízerőművekben propeller-turbinátalkalmaznak.

A gázturbinát pl. repülőgépeken alkalmazzák, de felhasználják ún. csúcserőművekben, illetve kombinált ciklusú erőművekben is. Gáz-gőzturbina néven is említik azt a kombinált hőerőműrendszert, amelyben a gázturbina forró kipufogógázait előmelegített levegőként a gőzkazán tűzterébe vezetik, a keletkező gőzzel gőzturbinát hajtanak, a két turbinával turbógenerátorokat (turbinával összeépített villamos áramfejlesztő gépet) hajtanak.

Egy kombinált ciklusú erőmű elvi felépítése.

Az ilyen kombinált rendszer lényegesen jobb hatásfokú, mint a "hagyományos" hőerőművek.

Felhasznált irodalom