zöld kémia

A kémiai termékek tervezését, termelését és felhasználását irányító 12 alapelv egységes alkalmazása, melyek eredményeként csökken vagy megszűnik a környezetre veszélyes anyagok előállítása és felhasználása.

1. Megelőzés.
Jobb megelőzni a hulladék keletkezését, mint keletkezése után kezelni.
2. Atomhatékonyság.
Szintézisek tervezésénél törekedni kell a kiindulási anyagok maximális felhasználására.
3. Minimális veszélyességű vegyipari szintézisek.
Már a szintézisek tervezésénél törekedni kell arra, hogy olyan reakciókat válasszunk, melyekben az alkalmazott és a keletkező anyagok nem mérgező hatásúak és a természetes környezetre nem ártalmasak.
4. Biztonságosabb vegyületek.
Kémiai termékek tervezésénél törekedni kell arra, hogy a termékekkel szembeni elvárások teljesítése mellett mérgező hatásuk minél kisebb mértékű legyen.
5. Környezetbarát oldószerek, segédanyagok.
Segédanyagok (oldószerek, elválasztást elősegítő reagensek, stb.) használatát minimalizálni kell, ezek - szükség esetén - környezetkímélőek legyenek.
6. Energiahatékonyság.
A vegyipari reakciók energiaszükségleteit illetve környezeti hatásait minimalizálni kell, törekedni kell a hétköznapi körülmények: szobahőmérséklet és atmoszférikus nyomás, alkalmazására.
7. Megújuló források.
Megújuló nyersanyagokból válasszunk vegyipari alapanyagokat.
8. Közti- és melléktermékek csökkentése.
A felesleges származékkészítést kerülni kell.
9. Katalízis.
Reagensek helyett szelektív katalizátorok alkalmazását kell előtérbe helyezni.
10. Lebonthatóság.
A kémiai termékeket úgy kell megtervezni, hogy használatuk végeztével természetes módon lebonthatóak legyenek és bomlásuk során a környezetre ártalmatlan termékek képződjenek.
11. Valós idejű monitorozás a szennyezések megakadályozására.
Új, érzékeny analitikai módszereket kell használni a vegyipari folyamatok valós idejű monitorozására és vezérlésére, hogy a veszélyes anyagok keletkezését idejében észlelni lehessen.
12. Vegyi balesetek megakadályozása.
A vegyipari folyamatokban olyan anyagokat kell használni, amelyek csökkentik a vegyipari balesetek (kémiai anyagok kibocsátása, robbanás, tűz) valószínűségét.


Felhasznált irodalom