Karácsonyi illatok
Az illatokkal
már foglalkoztam, de most az ünnepekre megpróbálom összeszedni a karácsonykor
jellemző illatok "kémiai
hátterét", az ezekre jellemző vegyületeket.
A karácsonyfaként leginkább használt fenyő jellegzetes illatát több vegyület adja:
A terpének közé
tartozó a-pinén
(balra) és a b-pinén
(jobbra) az erdei fenyőfák illatának legfontosabb összetevői.
Nem mellesleg rendkívül gyúlékony, ezért égnek olyan jól a karácsonyfák, főleg
kiszáradva.
A fenyőgyanta
terpén összetevői között
vannak még a következők:
- a-pipenin (C10H16,
2,6,6-trimetl-biciklohept-2-én)
- b-pipenin (C10H16,
6,6-dimetil-2-metilén-bicikloheptán)
- d-3-karin (C10H16,
3,7,7-trimetil-biciklohept-3-én)
- szabinén
C10H16
4-metilén-1-metil-1-etil-biciklohexán
A tűlevelűek illóolajában
megtalálható a szintén kellemes fenyőillatú bornil-acetát
észter is.
C12H20O2
A fenyőfák további illatos összetevői:
limonén
C10H16
(R)-4-isopropenil-1-metilciklohexén
mircén
C10H16
aciklikus monoterpén
kamfén
C10H16
2,2-dimetil-3-metilén-bicikloheptán
alfa-fellandrén
C10H16
A karácsonyi ételeknek vannak jellemző fűszerei:
- fahéj, jellegzetes illatát több összetevő, pl. fahéj-alkohol
(C6H5CH=CH-CH2OH), linalol
(C10H18O), gvajakol
(H3COC6H4OH) adja.
- ánizs, egyik jellemző illatú összetevője az ánizsaldehid
(H3CO-C6H4CHO)
- kömény, jellegzetes illatát a karvon
(C10H14O, 5-izopropenil-2-metilciklohex-2-en-1-on) adja
- szegfűszeg, illatát elsősorban az eugenol
(4-allil-2-metoxi-fenol) adja
- vanília, illatának fő összetevője a vanilin (CH3O(HO)C6H3CHO, 3-metoxi-4-oxi-benzaldehid)
Érdemes még megemlíteni néhány karácsonykor elterjedt gyümölcs illatanyagát
is:
- narancs - oktil-acetát (C10H20O2,
az oktanol és az ecetsav
észtere)
- banán - 3-metil-butil-acetát (C7H14O2,
az izo-amilalkohol és
az ecetsav észtere)
- citrom - héjának jellegzetes illatát a D-limonén
(C10H16) adja
- mandarin - héjának egyik illatösszetevője a karvon
(C10H14O, 5-izopropenil-2-metilciklohex-2-en-1-on)
- alma - jellegzetes illatanyaga az etil-3-metil-butirát (C8H16O2)
A megemlített vegyületek nagyobbik hányada részltesebben is megtalálható honlapomon (a linkekre kattintva).
A keresővel legyűjthető a lexikonban megtalálható összes illattal kapcsolatos címszó az illatok beírásával és a Keres gombra kattintva.