Karácsonyi illatok

Az illatokkal már foglalkoztam, de most az ünnepekre megpróbálom összeszedni a karácsonykor jellemző illatok "kémiai hátterét", az ezekre jellemző vegyületeket.

A karácsonyfaként leginkább használt fenyő jellegzetes illatát több vegyület adja:

A terpének közé tartozó a-pinén (balra) és a b-pinén (jobbra) az erdei fenyőfák illatának legfontosabb összetevői.
Nem mellesleg rendkívül gyúlékony, ezért égnek olyan jól a karácsonyfák, főleg kiszáradva.

A fenyőgyanta terpén összetevői között vannak még a következők:
- a-pipenin (C10H16, 2,6,6-trimetl-biciklohept-2-én)
- b-pipenin (C10H16, 6,6-dimetil-2-metilén-bicikloheptán)
- d-3-karin (C10H16, 3,7,7-trimetil-biciklohept-3-én)
- szabinén
C10H16
4-metilén-1-metil-1-etil-biciklohexán

A tűlevelűek illóolajában megtalálható a szintén kellemes fenyőillatú bornil-acetát észter is.
C12H20O2

A fenyőfák további illatos összetevői:

limonén
C10H16
(R)-4-isopropenil-1-metilciklohexén

mircén
C10H16
aciklikus monoterpén

kamfén
C10H16
2,2-dimetil-3-metilén-bicikloheptán

alfa-fellandrén
C10H16

 

A karácsonyi ételeknek vannak jellemző fűszerei:
- fahéj, jellegzetes illatát több összetevő, pl. fahéj-alkohol (C6H5CH=CH-CH2OH), linalol (C10H18O), gvajakol (H3COC6H4OH) adja.
- ánizs, egyik jellemző illatú összetevője az ánizsaldehid (H3CO-C6H4CHO)
- kömény, jellegzetes illatát a karvon (C10H14O, 5-izopropenil-2-metilciklohex-2-en-1-on) adja
- szegfűszeg, illatát elsősorban az eugenol (4-allil-2-metoxi-fenol) adja
- vanília, illatának fő összetevője a vanilin (CH3O(HO)C6H3CHO, 3-metoxi-4-oxi-benzaldehid)

 

Érdemes még megemlíteni néhány karácsonykor elterjedt gyümölcs illatanyagát is:
- narancs - oktil-acetát (C10H20O2, az oktanol és az ecetsav észtere)
- banán - 3-metil-butil-acetát (C7H14O2, az izo-amilalkohol és az ecetsav észtere)
- citrom - héjának jellegzetes illatát a D-limonén (C10H16) adja
- mandarin - héjának egyik illatösszetevője a karvon (C10H14O, 5-izopropenil-2-metilciklohex-2-en-1-on)
- alma - jellegzetes illatanyaga az etil-3-metil-butirát (C8H16O2)

 

A megemlített vegyületek nagyobbik hányada részltesebben is megtalálható honlapomon (a linkekre kattintva).

A keresővel legyűjthető a lexikonban megtalálható összes illattal kapcsolatos címszó az illatok beírásával és a Keres gombra kattintva.

 

Felhasznált irodalom