Norbiügyek
(vegyjel, képlet, cukor és kokain)

Tegnap hallottam a "nagy vegyész" Norbi alakítását a TV-ben. Úgy döntöttem "apdételem" a témához tartozó kémiai ismereteket.

Kezdjük az alapoknál.

Az összes körülöttünk és bennünk lévő anyag kémiai elemekből áll, amiket vegyjelekkel jelölnek. (Például szén - C, hidrogén - H, oxigén - O, nitrogén - N, nátrium - Na, )

A kémiai elemekből különböző vegyületek épülnek fel, amelyeket képletekkel adnak meg a kémiában. (Például víz - H2O, konyhasó - NaCl, répacukor - C12H22O11, kokain- C17H21NO4)

Az említettek közül:

Szervetlen vegyületek a víz és a konyhasó (amit nemes egyszerűséggel csak sónak nevezünk a mindennapokban).
Ezek úgy százezernyien vannak, pedig ide tartozik a szénen kívüli összes kémiai elem, szenet nem tartalmazó összes vegyülete. Illetve ide sorolják a szén vegyületei közül a szén-dioxidot és a szén-monoxidot, karbidokat, cianidokat és még néhány egyszerűbb szénvegyületet.

Szerves vegyület az összes többi szénvegyület. Ezek rengetegen vannak. A természetben is milliós nagyságrendben fordulnak elő, mesterségesen pedig ennek a többszörösét állították már elő.

Térjünk rá a konkrét témára.

Már a fentebbi példában említett tapasztalati képletek alapján is jól látható, hogy a répacukor és a kokain annyira azért nem hasonlít egymásra. A szerkezetei képlet pedig egyértelműen mutatja, hogy nagyon más vegyületekről van szó.

répacukor (szacharóz)
kokain

A hasonlóság annyi, hogy mindkettő tartalmaz szenet (C), hidrogént (H) és oxigént (O), illetve mindkettőben van gyűrű (bár a kokainban az egyik aromás). Az már önmagában egy jelentős eltérés, hogy a kokainban (mint minden "rendes" alkaloidban) nitrogén (N) is található.
A répacukor egy szénhidrát, két monoszacharidból (szőlőcukorból és gyümölcscukorból) álló diszacharid. Nagyon elterjedt a növényekben. Sok gyümölcsben is előfordul, de a legtöbb a cukornádban és a cukorrépában található, ezért ezekből állítják elő.

A kokain viszont a Dél-Amerikában honos kokacserje leveleiben előforduló alkaloid.

Az utóbbi időben nem sok jót hallani a répacukorról (nádcukorról), de azért a gyümölcsök fogyasztásáról nem kellene lemondani. Kokaint fogyasztani viszont egyáltalán nem szabad és sokkal több és korábban jelentkezőkáros hatása van, mint a répacukornak. Én azonban ezzel nem nagyon kívánok foglalkozni, csak egy kis kémiakorrepetálást akartam. (A bővebb információkért érdemes rákattintgatni a linkekre

Felhasznált irodalom