Tejkémia - az ismert fehér folyadék összetevői
"A tej élet, erő, egészség."
Bár időnként kissé ellentmondásos információk látnak napvilágot, azért a fenti
idézet még tartja magát.
A korszerű tejipar többé-kevésbé "átalakítja" a tejet, a tejtermékek
mindenféle "szörnyűséges" E-anyagokat tartalmaznak, meg kimondhatatlan
nevű baktériumokat.
Mindezek ellenére a tej és a tejtermékek fontos fehérje-,
vitamin- és ásványi
anyag forrást jelentenek, és mindenféle egyebeket is tartalmaznak.
Nézzük meg egy kicsit kémiai
szempontból, hogy mi minden van a fehér italban.
A tej egy bonyolult kolloid
rendszer.
Legnagyobb részben vizet
(a tehéntej kb. 90%-a), fehérjéket,
cukrokat, és zsírokat
tartalmaz.
Ezek mellett egyéb szerves
összetevőket és számos ásványi anyagot is.
A tejben található összes anyag vizes oldat, illetve a zsírcseppecskékben oldva
vizes kolloid rendszer
formájában van jelen.
A tehéntej átlagos fehérjetartalma
3,4-3,5%.
A tej összes nitrogéntartalmának
kb. 5%-a, 30 mg/100 cm3 nem-fehérje
nitrogén, mint
amilyenek a szabad aminosavak,
a karbamid,
a kreatinin, stb. A tej nem-fehérje
nitrogén tartalma
16 és 47 mg/100 cm3 között változik. A tág határ a tej karbamidtartalmának
köszönhető, ami az összes nem-fehérje
nitrogén tartalom
felét teszi ki.
A tejfehérje különböző frakciókból áll, amelyek közül
- a kazein a tejfehérje 80, míg
- a savófehérjék a tejfehérje 20%-át teszik ki.
A kazein négy frakcióra bontható: a-, b-,
g- és k-kazeinre.
Nagyszámú kazeinmolekula
együtt alkotja a kazein micellát,
amelynek átmérője 100-250 nanométer, ami magába zárja a kalciumot,
a foszfátot és a
citrátot is.
A tej fő savófehérje-frakciója a szérumalbumin, a b-laktoglobulin,
az a-laktalbumin és a globulinok.
A proteáz-pepton frakció, amely 11% szénhidrátot tartalmaz, és ellentétben a
többi savófehérje-frakcióval,
nem csapódik ki 100 °C-ra felmelegítve, miután pH = 4,7-re savanyították, szintén
a savófehérje részének
tekinthető.
Ezeken kívül sok változat és fenotípus fordul elő, amelyek aminosav-összetételükben
és egyes tulajdonságaikban különböznek egymástól, így a tejfehérje-komponensek
több mint 50-re tehetők.
Néhány fehérjeváltozatot genetikai variánsnak tekintenek, mert a különböző populációkban
különböző mennyiségben fordulnak elő, és vannak olyan genetikai variánsok is,
amelyek egyes populációkban egyáltalán nem is fordulnak elő.
A tejfehérjék gazdagok esszenciális aminosavakban.
A tejfehérje jelentős
mennyiségben járul hozzá a szervezet fehérjeellátásához,
mert fél liter tejjel a napi fehérjemennyiség
20-25%-át, a napi javasolt állati eredetű fehérje
mennyiségének pedig 40-45%-át ki lehet elégíteni.
A tejfehérje könnyebben emészthető, minta növényi fehérjék.
A tejfehérje magas
biológiai értéke, különösen a savófehérjéé, alkalmassá teszi a tejet
és a tejtermékeket arra, hogy olyan betegek táplálására alkalmazzák, akik máj-
és epebántalmakban szenvednek, túlsúlyosak vagy cukorbetegek.
A laktóz (amely
glükózból és galaktózból
álló diszacharid) koncentrációja
a tehéntejben 4,6-5,0%.
Mivel az ásványi anyagokkal együtt a tehéntej ozmózisos
nyomásáért a laktóz
a felelős, koncentrációja csak minimálisan változik a tejben.
A laktóz mellett kis
koncentrációban más szénhidrát
is előfordul a tejben részben szabadon, részben fehérjéhez, zsírhoz vagy foszfáthoz
kötve. A glükóz
és a galaktóz
egyenként 10 mg/100 cm3 koncentrációban
fordul elő a tehéntejben, míg az összes szabad szénhidráttartalom
mennyisége 100 mg/100 cm3 körüli.
A monoszacharidok
három és nyolc között lehetnek az oligoszacharidokban,
a felépítő monoszacharidok pedig a következők lehetnek: galaktóz,
fruktóz, N-acetil-glükózamin és N-acetil-neuraminsav, valamint glükóz.
Az oligoszacharidok
mennyisége a tehéntejben alacsony (100 mg/dm3), eddig 30 különbözőt mutattak
ki a tejből.
A tej nem jelentős szénhidráttartalmú
élelmiszer, mert az öszszes energiának csak mintegy 30%-át teszi ki az élelmiszerekben
általánosan javasolt 55-60%-kal szemben. A tej és a tejtermékek ezért
a felnőttek által elfogyasztott összes szénhidráttartalomból csak 6-10%-kal,
a gyermekeknél pedig 13-20%-kal részesednek. Az átlagos összetételű élelmiszer-fogyasztásnál
azonban nem lép fel szénhidráthiány, mivel a napi szénhidrát-felvétel átlagosan
350-360 g, és ennek mértéke az elmúlt években csak csekély mértékben változott.
A laktóz édesítőképessége viszonylag kicsi. A szacharóz édesítőerejét 100%-nak
tekintve a laktózé csak 27-39%, a glükózé 72%, a galaktózé pedig 63%.
A tej szénhidrátjainak
különböző típusú malabszorpciója és intoleranciája ismeretes.
Laktózmalabszorpció és -intolerancia a felnőtteknél elég gyakori, de a vele
született glükóz-galaktóz malabszorpció és galaktozémiában megnyilvánuló galaktózintolerancia
csak viszonylag ritkán fordul elő.
Ezeket a rendellenességeket azonban nem szabad csak a tej szénhidrátjainak tulajdonítani,
mert ezeknél az embereknél több más szénhidrát metabolizmusában is mutatkoznak
rendellenességek.
A zsír főképpen
zsírgolyócska formában, emulzióként
fordul elő a tejben. Mennyisége milliliterenként 1,5-4,6 × 109
db, átmérője pedig 0,2-20 mikrométer között változik.
A lipidek
98-99%-a triglicerid,
ami a zsírgolyócskában
helyezkedik el, amelyek még tartalmaznak kis mennyiségben foszfolipideket
és szterineket
is. A tej összes lipidjeinek
95,0-98,7%-a a zsírgolyócskán
belül, 0,4-2,17%-a a zsírgolyócska
membránjában, 0,8-3,35%-a
pedig a szérumban található.
A tehéntej átlagos zsírtartalma
3,8%, de ez az érték 2,5 és 8,0% között változhat.
Hazánkban a legtöbb folyadéktej zsírtartalmát
2,8%-ra állítják be, más országokban ez az érték 3,0 és 3,8% között változik,
és néhány helyen a tejet a természetes zsírtartalommal
árusítják.
A tejzsír trigliceridjeiben viszonylag sok rövidebb szénláncú zsírsavat (pl. vajsav) tartalmaznak. De jelen van számos közepes és hosszabb szénláncú zsírsav is (pl. palmitinsav, olajsav, linolsav, laurinsav).
A fehérjék, cukrok, és zsírok mellett kisebb mennyiségben előfordulnak egyéb szerves anyagok is az alábbiak szerint.
Szerves savak
A tej tartalmaz citromsavat átlagosan 1,7 g/dm3 koncentrációban,
amely az emlőmirigyekben a piruvátból képződik.
Az ásványi anyagokkal együtt a tej pufferrendszerének a része, hozzájárul
a kalcium-kazeinát
komplex stabilitásához és a tejtermék kultúrák ízanyagához. Élettani szerepe
az, hogy csökkenti az ionos
állapotú szérumkalcium
vizeletben való kiválasztását, és így megelőzi a csontok túlzott demineralizálódását
(csökkenti a csontritkulást).
A tejben acetilezett
formában neuraminsav van jelen, pontosabban N-acetil-neuraminsav. Átlagos koncentrációja
15 mg/100 cm3 körüli. A szialinsavnak kb. 80%-a kazeinhez
kapcsolódik, tehát pozitív összefüggés van a tej szialinsav- és fehérjetartalma
között. van, a szélsőértékek 8 - 100 mg/100 cm3.
A nukleinsavak minden
sejt alkotórészei, a tejben előfordul ribonukleinsav
(RNS), dezoxiribonukleinsav (DNS)
és nukleotidok.
A tehéntejben a DNS koncentrációja
1,2 - 1,5 mg/100 cm3, az RNS koncentrációjs
5,4 mg/100 cm3.
A tehéntejben lévő nukleotidok
80%-a orotsav formában van jelen.
A nukleinsavak túlnyomórészt a savóhoz és a kazeinhez kötődnek, és csak kis
mennyiségben találhatók a zsírfázisban.
A tehéntej kis mennyiségben tartalmaz uridin, guanozin,
adenozin
és citidin nukleotidokat is.
A tej kis mennyiségben tartalmaz vajsavat, propionsavat, piroszőlősavat,
hangyasavat és tejsavat, valamint nyomnyi mennyiségben még más
szerves savakat is.
A hippursav a növényevők anyagcseréjének mellékterméke, és kb. 30 - 60
mg/dm3 koncentrációban
fordul elő a tejben. Legeltetéskor koncentrációja
magasabb, mint nagyobb mennyiségű abrakfogyasztáskor.
A benzoesav
szintén természetes alkotórésze a tejnek, 3 - 6 mg/dm3 koncentrációban
van jelen. A tejtermékek 50 mg benzoesavat
is tartalmazhatnak literenként, mivel ez a sav
a starterkultúrák anyagcseréjének mellékterméke.
A tejben jelenlévő egyéb savak: a húgysav, az oxálsav,
a szalicilsav,
és az a-liponsav.
Vitaminok
A tej minden ismert vitamint
tartalmaz különböző koncentrációban, vízoldhatókat és zsíroldhatókat egyaránt.
Érdemes megjegyezni, hogy minél soványabb a tej, annál kevesebb zsíroldható
vitamint tartalmaz, értelemszerűen.
A tejben előforduló vitaminok
mennyiségi szélsőértékei:
- A vitamin
0,1 - 0,9 mg/100 cm3
- karotin
0,05 - 0,4 mg/100 cm3
- B1 vitamin
0,1 - 0,9 mg/100 cm3
- B2 vitamin
0,8 - 2,6 mg/100 cm3
- B3 vitamin
0,3 - 2,0 mg/100 cm3
- B5 vitamin
2,6 - 4,9 mg/100 cm3
- B6 vitamin
0,17 - 1,9 mg/100 cm3
- B12 vitamin
0,002 - 0,007 mg/100 cm3
- Bc vitamin
0,01 - 0,1 mg/100 cm3
- inozitol 30 - 400 mg/100 cm3
- C vitamin
5 - 30 mg/100 cm3
- D vitamin
0,0001 - 0,002 mg/100 cm3
- E vitamin
0,2 - 2,0 mg/100 cm3
- K vitamin
ny - 0,17 mg/100 cm3
- biotin 0,01 - 0,07 mg/100 cm3
- kolin 50 -
450 mg/100 cm3
Hormonok
Hormonok az állat-
és a növényvilágban mindenütt előfordulnak, ezért kis mennyiségben a tehéntejben
(és persze az anyatejben is) megtalálhatóak.
A tehéntej ösztrogéntartalma
60 - 200 pg/cm3.
Az átlagos természetes progeszteron koncentrációja
13 ng/cm3, a vemhes állatok tejében viszont több progeszteron
lehet.
Szoros kapcsolat áll fenn a tejtermékek zsír-
és hormontartalma
között, ezért a fölözött tej csak 2 ng hormont tartalmaz milliliterenként,
míg a vaj hormontartalma 300 ng/cm3.
A tej 0,2 - 0,7 ng/cm3 glükokortikoid
hormont tartalmaz, amelynek szintje tovább csökken a laktáció folyamán, és koncentrációját
nem befolyásolja a vemhességi állapot. A glükokortikoid
elsősorban a tej fehérjéivel
kapcsolódik, a petefészek-szteroidok
pedig a lipidekfrakciókhoz
kötődnek.
A prolaktin átlagosan kb. 50 ng/cm3 koncentrációban van jelen.
A tej 50 - 150 pg tesztoszteront
tartalmaz milliliterenként, amely hormonszint
az állat szexuális ciklusától függ.
A prosztaglandin-F2a
hormon csekély és
változó mennyiségben (0,1 - 0,4 ng/cm3) található a tejben.
Amikor tejelő állatokat hormontartalmú
gyógyszerekkel kezelnek vagy ha hormonokat
használnak a tehenek ivarzásának szinkronizálására, esetleg a tejelválasztás
növelésére, fennáll a veszélye annak, hogy a hormonok bekerülnek a tejbe. Ez
függ a dózistól, a hormon kémiai szerkezetétől, a vivőanyagtól és a kezelés
módjától.
A hormonok tejbe kerülését meg kell előzni a fogyasztóra ható egészségkárosító
hatása miatt.
A tehéntej átlagosan literenként 7,3 g ásványi anyagot tartalmaz.
Ezek közül a legnagyobb mennyiségben (makroelemek) az alábbiakat tartalmazza
- kalcium 0,9 - 1,4 g/100 cm3
- foszfor 0,7 - 1,2 g/100 cm3
- kálium 1,0 - 2,0 g/100 cm3
- nátrium 0,3 - 0,7 g/100 cm3
- klór 0,8 - 1,4 g/100 cm3
- magnézium 0,05 - 0,24 g/100 cm3
- kén 0,2 - 0,4 g/100 cm3
A fentiek mellett számos más elem is megtalálható a tejben sokkal kisebb
mennyiségekben (mikroelemek).
Ezek mennyisége erősen változó
- réz 10 - 700 mg/100 cm3
- vas 60 - 1000 mg/100 cm3
- cink 1500 - 7000 mg/100 cm3
- alumínium 150 - 1000 mg/100 cm3
- szilicium 750 - 7000 mg/100 cm3
Kisebb mennyiségekben előfordul még bór, molibdén, kobalt,
mangán, arzén, jód, fluor, króm, ón,
nikkel, ólom, higany, kadmium, stroncium, szelén.
A tej
és a tejtermékek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjéket,
esszenciális aminosavakat
tartalmaznak.
A tejzsír könnyen felszívódó zsírsavakból
áll.
A tejcukor részt vesz
a szervezet energiaellátásában, elősegíti az ásványi
anyagok felszívódását, beépül a porc- és kötőszövetekbe, a belőle képződő
tejsav a vastagbélben
gátolja a káros baktériumok elszaporodását.
A tejben található ásványi anyagok közül a kalcium
és a foszfor különösen
fontos a szervezet számára a csontok felépítéséhez és ezt a D
vitamintartalma elősegíti.
Laktózérzékenyek nem
képesek a tejcukor feldolgozására,
szervezetükből hiányoznak laktózt
lebontó enzimek. Számukra
ma már rendelkezésre állnak laktózmentes
tejtermékek, amelyek a tej többi hasznos anyagát tartalmazzák.
A tejallergiások a tejben található fehérjékre
érzékenyek, az ő számukra csak pótló (pl. szójából készült) termékek fogyaszthatók.