ecetsav
(etánsav, borecet, orleansi eljárás, jégecet, ortoecetsav, ecet, E 260)
C2H4O2, CH3COOH A karbonsavak homológ sorának második tagja.
Már az ókorban ismerték és használták, azt is tudták, hogy a mészkövet feloldja.
Az ecetsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
Az Ecetsav.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előfordulás
A természetben gyakran előfordul, néha szabadon is, de többnyire észterek
formájában.
Számos gomba és baktérium készít szerves
anyagok oldatából ecetsavat, előfordul az aludttejben, bizonyos sajtokban,
alkoholos folyadékok ecetesedésénél.
(A bor is ecetté - borecet - alakul bizonyos körülmények között
Előállítás
Régebben alkoholból baktériumokkal,
ecetsavas erjedéssel állították elő (orleansi eljárás).
Ekkor az ecetbaktériumok először acetaldehiddé
oxidálják az ecetsavat,
ami átmenetileg hidratálódik,
és a hidrát enzim hatására
történő dehidrogénezésével keletkezik az ecetsav.
Élelmiszeripari célra most is alkalmazzák a természetes előállítást.
Ma főleg szintetikusan állítják elő acetilénből
acetaldehidet gyártanak, majd ennek
oxidációjával ecetsavat,
levegőn, fémoxid katalizátorral.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
A tisza, vízmentes ecetsav szúrós szagú és maró folyadék,
jégecetnek nevezik.
Olvadáspontja +16
°C ezért nevezik jégecetnek is
Forráspontja 118 °C
Sűrűsége (20°C-on)
1,05 g/cm3
Monohidrátja 77% ecetsavat tartalmaz ennek sűrűsége
a legnagyobb 1,07 g/cm3.
A monohidrát, CH3COOH.H2O, felfogható ortoecetsavnak
is: CH3C(OH)3.
Sói az acetátok
(etanoátok). (A Szójegyzék kereső mezőjébe az acetátok keresőszót beírva
a lexikonban található összes acetát vegyület legyüjthető.)
Közülük az alkáli-acetátok és az alkáliföld-acetátok vízben jól oldódnak.
A vas, alumínium és króm triacetátok is vízoldhatók, de az oldat hevítve bázisos sót ad, amely oldhatatlanul kiválik.
Felhasználás
Évi 100.000 tonnás nagyságrendben használják élelmiszeripari és vegyipari
célokra.
Élelmiszerekben sav-szabályzóként
alkalmazzák.
Élelmiszeradalékként
kódja E 260.
Savanyításra használt híg oldatát ecetnek nevezik.
A vas, alumínium
és króm triacetátok oldatát
textíliák pácolására használják, a festhetőség
elősegítésére.