észterek
Alkoholok és savak
egyensúlyi reakciójából (kondenzáció)
keletkező vegyületek:
alkohol + sav
<-> észter + víz
Elnevezés
Az észtereket úgy nevezik el, mint a karbonsavak
olyan származékait, amelyekben a karboxilcsoport
hidrogénatomját szénhidrogéncsoport
helyettesíti, vagyis amelyekben egy szénhidrogéncsoport
kapcsolódik egy savmaradékhoz.
Az alkánsavakból levezethető alkil-észterek
típusneve tehát alkil-alkanoát.
Például a hangyasav és a metilalkohol
észtere a metil-formiát,
az ecetsav és az etilalkohol
észtere az etil-acetát,
stb.
Előfordulás
A természetben számtalan észter fordul elő.
A gyümölcsök illatát különböző észterek
adják. Pl. pentil-acetát (körte), 3-metil-butil-acetát (banán), oktil-acetát
(narancs).
Az állati és növényi zsírok
és olajok a glicerin
különböző karbonsavakkal alkotott észterei.
A viaszok nagy és páros szénatomszámú, normál láncú, telített karbonsavak és
ugyanilyen típusú alkoholok észterei, pl. méhviasz.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
A kisebb molakulasúlyú
észterek (pl. metil-formiát, metil-acetát )
folyadékok.
Olvadáspontjuk és forráspontjuk az éterekénél magasabb (a gyenge dipólus-dipólus
kölcsönhatás miatt).
A kisebb molekulák oldhatósága vízben gyenge.
A kisebb molekulájú vegyületek általában jellegzetes gyümölcs illatúak,
a nagy szénatomszámú, nem illékony észterek
szagtalanok.
Vizes oldatuk kémhatása semleges, hidrolízis esetén gyengén savas.
Lúgos közegben az észterek karbonsavra és alkoholra hidrolizálnak. A lúgos közeg
miatt a sav ionos formában lesz jelen a hidrolízis után:
R-COO-R' + H2O <-> R-COOH + R'-OH
A hidrolízis során (az ionos forma miatt) gyakorlatilag sót (pl. a karbonsav
nátrium sóját) és alkoholt kapunk.
Ha a karbonsav sójának alkil-csoportja nagy, akkor ezeket a sókat
szappanoknak nevezzük.
Az észterek lúgos hidrolízisét elszappanosításnak nevezik.
Oxidáció csak erélyes oxidálószerekkel megy végbe.
Ammóniával és aminokkal
amidokat képeznek.
Észterek egyéb jellemző reakciói:
A litium-alumínium-hidrides (LiAlH4) reakció primer alkoholt ad.
A Grignard-reakció tercier alkoholt ad.
Észterek előállítása (szintézise)
- savhalogenidből és alkoholból, pl. metil-benzoát előállítása benzoil-kloridból
és metanolból:
C6H5COCl + CH3OH = C6H5COCH3
+ H2O
- savból és alkoholból (Fisher-féle észteresítés), pl. etil-acetát előállítása
ecetsavból és etilalkoholból:
CH3CH2OH + CH3COOH = CH3COOCH2CH3 +H2O
- karboxilátból (nukleofil) SN2 reakcióval
![]() |
Néhány észter molekulaképe: (A nyilakkal válthatja a molekulaképeket.) |
Felhasználás
Az egyes konkrét észtereknél megtalálható.
Lexikonom összes észterekkel kapcsolatos címszava legyűjthető a Szójegyzék
kereső mezőjébe beírva az észterek keresőszót.