hidrogén-jodid
(jódhidrogénsav)
HI A hidrogén jóddal alkotott vegyülete.
A hidrogén-jodid molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A hi.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előállítás
A hidrogén-bromidhoz
hasonlóan állítható elő hidrogénből
és jódgőzből.
Általában nátrium-jodidból híg kénsavval
2 NaI + H2SO4 = 2 HI + Na2SO4
(A tömény kénsav jóddá oxidálná.)
Kén-hidrogénből is előállítható jóddal
H2S + Br2 = 2 HBr + S
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Szobahőmérsékleten színtelen, szúrós szagú, levegőn
füstölgő, nagyon nehéz gáz.
(A levegőnél 4,4-szer
nehezebb.)
Forráspont: -51°C
Olvadáspont: -33°C
Sűrűség: 2,8 g/ml,
cseppfolyós
Oldhatósága vízben,
20°C-on: 57 g/100 ml
A sósavhoz és a hidrogén-bromidhoz
hasonlít.
Telített vizes oldata
15°C-on 57%-os, bepárlással eddig töményíthető, erős sav.
A HI gáz már néhány száz fokos hőmérsékleten
disszociál.
Fény és főleg UV-sugárzás
hatására elemeire bomlik.
Más halogének vizes oldatából jód választanak
le.
Fémekkel és vegyületeikkel
a hidrogén-bromidhoz
hasonlóan viselkedik.
Hidrogén-peroxiddal jód és oxigén
keletkezik belőle:
2 HI + H2O2 = I2 + 4 H2O + O2
Enyhén redukáló hatású, szerves vegyületek hidrogénezésére használják, amikor jód válik ki belőle.
Sói a jodidok,
nagyon hasonlóak a megfelelő jodidokhoz
és kloridokhoz.
A jód kisebb elektronegativitása miatt valamivel
gyakrabban alkot kovalens, vagy ahhoz közeli kötést, mint a klór és a bróm.
Felhasználás
Vegyipari, laboratóriumi, analitikai,
valamint orvosi és gyógyászati célra.