metionin
(a-amino-g-metil-merkapto-vajsav)
C5H11NO2S, CH3-S-CH2-CH2-CH(OH)-CH(NH2)-COOH
Esszenciális, fehérjealkotó
aminosav.
Előfordulás
Fehérjék fontos alkotórésze.
Megtalálható többek között a tej kazinben, szezámmagban, a halban, húsokban,
egyes növényi magokban, burgonyában, spenótban, kukoricában.
A metionin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A met.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Kristályos anyag.
Olvadáspontja 284°C.
Vízben, alkoholban oldódik.
Fehérjékből savas
hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula,
két optikai izomere
létezik.
Biológia
Esszenciális aminosav,
vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni.
A gyógyászatban a májműködés javítására alkalmazzák.
A felnőtt ember napi szükséglete 1,1 g