metionin
(a-amino-g-metil-merkapto-vajsav)

C5H11NO2S, CH3-S-CH2-CH2-CH(OH)-CH(NH2)-COOH
Esszenciális, fehérjealkotó aminosav.

Előfordulás
Fehérjék fontos alkotórésze. Megtalálható többek között a tej kazinben, szezámmagban, a halban, húsokban, egyes növényi magokban, burgonyában, spenótban, kukoricában.

A metionin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A met.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Kristályos anyag.
Olvadáspontja 284°C.
Vízben, alkoholban oldódik.
Fehérjékből savas hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula, két optikai izomere létezik.

Biológia
Esszenciális aminosav, vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni.
A gyógyászatban a májműködés javítására alkalmazzák.
A felnőtt ember napi szükséglete 1,1 g

Felhasznált irodalom