sucralose
(1,6-diklór-1,6-dideoxi-b-D-fruktofuranozil-4-klór-4-deoxi-a-D-galaktopiranozid, Splenda, Sukrana, SucraPlus, Candys, Cukren, Nevella)

C12H19Cl3O8
1,6-diklór-1,6-dideoxi-b-D-fruktofuranozil-4-klór-4-deoxi-a-D-galaktopiranozid
Mesterséges édesítőszer.
Több márkanéven ismert: Splenda, Sukrana, SucraPlus, Candys, Cukren, Nevella.

A sucralose molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A Sucralos.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságai
Fehér, kristályos anyag.
Vízben oldódik (283 g/l /20°C-on).
Olvadáspontja 125°C
600-szor édesebb a répacukornál.
Jó a hőstabilitása.
Széles pH-tartományban stabil.

Előállítás
Szacharóz részleges klórozásával.

Felhasználás
Élelmiszeradalékként E 955 kóddal használják mint édesítőszert süteményekben és hosszabb idejű tárolásra alkalmas élelmiszeripari termékekben

Biológia
A szervezetben nem bomlik le ezért nincs energiatartalma a szervezet számára.

Felhasznált irodalom