borkősav
(L-tartrát, 2,3-dihidroxibutándisav, 2,3-dihidroxiborostyánkősav,
mezo-borkősav, Seignette-só, hánytató borkő, E 334)
C4H6O6,
COOH(CHOH)2COOH,
Az L- (balra forgató) és a D- (jobbra forgató) borkősav szerkezeti képlete és molekulaképe golyó és pálcika megjelenítésben.
![]() |
![]() |
Előfordulás
A természetben a szőlőben előforduló sav.
A molekulaképen látható izomer kálium-
és kalciumsói gyakran fordulnak elő a növényekben.
A mezo-borkősav szerkezeti képlete.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér, kristályos por.
Olvadáspont: 206°C
Sűrűség: 1,79 g/cm3
Vízoldhatóság 20°C-on: 20,6 g/100 ml
Három izomere van: egy optikai
izomerpár és egy mezo-borkősavnak
nevezett izomer, melyben a molekula
egyik fele a másik fél tükörképe.
Sói a tartrátok.
Felhasználás
A kálium-hidrogén-tartrát a sütőporban
használatos (Seignette-sónak is nevezik),
A hánytató borkő pedig a borkősav káliummal
és antimonnal képzett
kettős sója.
Az élelmiszeriparban használják savként,
sav-szabályzóként, antioxidánsként,
ízesítőként, a pektin szélesítését elősegítő,
szekvesztráló adalékként borokban, kakaóban, csokoládétermékekben, lekvárban,
üdítőkben, konzerv gyümölcsökben, -zöldségekben és -levesekben.
Élelmiszeradalékként kódja E 334.
Biológia
Belélegezve égő érzést, köhögést, légszomjat, bőrre vagy szembe jutva kipirosodást,
égő érzést hólyagot, lenyelve hasi fájdalmat, égő érzést okoz.