kalcium-citrátok
(monkalcium-citrát, dikalcium-citrát, trikalcium-citrát, E 333)

A citromsav kalciummal alkotott i:
- monkalcium-citrát [CaH4(C6H5O7)2.H2O], savanyú só
- dikalcium-citrát [Ca2H2(C6H5O7)2.3H2O], savanyú só
- trikalcium-citrát [Ca3(C6H5O7)2.4H2O]), bázikus só (ez látható a szerkezeti képleten)

Előállítás
Citromsav és mésztej (kalcium-hidroxid oldat) reakciójával.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Hideg vízben oldódnak forraláskor azonban fehér csapadék (Ca3(C6H5O7)2.4H2O) válik ki.
Hosszabb ideig forralva kikristályosodik.
Melegítés hatására elbomlik (elszenesedik és szúrós szagot áraszt).

Felhasználás
Használatosak mint keményítő és ropogósító szerek és mint szekvesztráló gyümölcs- és zöldségtermékekben és növényi olajokban.
Lekvárokban, üdítőkben és borokban sav-szabályzóként és emulzifikálóként alkalmazzák.
Süteményekben ízesítőként használatosak.
Sajtokban a dikalcium-citrátot emulgeálószerként alkalmazzák.
Élelmiszeradalékként kódja E 333.

Felhasznált irodalom