kalcium-citrátok
(monkalcium-citrát, dikalcium-citrát, trikalcium-citrát, E 333)
A citromsav kalciummal
alkotott sói:
- monkalcium-citrát [CaH4(C6H5O7)2.H2O],
savanyú só
- dikalcium-citrát [Ca2H2(C6H5O7)2.3H2O],
savanyú só
- trikalcium-citrát [Ca3(C6H5O7)2.4H2O]),
bázikus só (ez látható a szerkezeti képleten)
Előállítás
Citromsav és mésztej (kalcium-hidroxid oldat) reakciójával.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Hideg vízben oldódnak forraláskor azonban fehér csapadék (Ca3(C6H5O7)2.4H2O)
válik ki.
Hosszabb ideig forralva kikristályosodik.
Melegítés hatására elbomlik (elszenesedik és szúrós szagot áraszt).
Felhasználás
Használatosak mint keményítő és ropogósító szerek és mint szekvesztráló
gyümölcs- és zöldségtermékekben és növényi
olajokban.
Lekvárokban, üdítőkben és borokban sav-szabályzóként
és emulzifikálóként alkalmazzák.
Süteményekben ízesítőként használatosak.
Sajtokban a dikalcium-citrátot emulgeálószerként
alkalmazzák.
Élelmiszeradalékként kódja E 333.