fagyás, fagyáspont

A folyékonyból a szilárd halmazálapotba való átmenet.
Ha a folyékony anyag lehűl, akkor az összetartozó részecskék (pl. a folyékony rézben a rézatomok, a vízben a vízmolekulák, stb.) egymással már az olvadáspont elérése előtt egyesülnek (asszociálnak). így megkezdődik a részecskék szabályos elrendeződése. Amikor az olvadáspontot eléri, az asszociált kis részecskék csíraként hatnak és ezekhez csatlakozva, már minden atom vagy molekula a kristályban uralkodó rend szerint helyezkedik el, a folyadék megszilárdul (megfagy - az ábrán a baloldali nyíl irányában).

Fagyáspont: az a hőmérséklet, amelyen a folyadékból szilárd fázis kezd kiválni és a folyadékkal egyensúlyban van.
Az oldatok fagyáspontja mindig alacsonyabb a tiszta oldószerénél (fagyáspontcsökkenés).

Felhasznált irodalom