fagyás, fagyáspont
A folyékonyból a szilárd
halmazálapotba való átmenet.
Ha a folyékony
anyag lehűl, akkor az összetartozó részecskék
(pl. a folyékony rézben
a rézatomok, a vízben
a vízmolekulák, stb.) egymással már
az olvadáspont elérése előtt egyesülnek
(asszociálnak). így megkezdődik a részecskék
szabályos elrendeződése. Amikor az olvadáspontot
eléri, az asszociált kis részecskék
csíraként hatnak és ezekhez csatlakozva, már minden atom
vagy molekula a kristályban
uralkodó rend szerint helyezkedik el, a folyadék
megszilárdul (megfagy - az ábrán a baloldali nyíl irányában).
Fagyáspont: az a hőmérséklet,
amelyen a folyadékból szilárd
fázis kezd kiválni és a folyadékkal
egyensúlyban van.
Az oldatok fagyáspontja mindig
alacsonyabb a tiszta oldószerénél (fagyáspontcsökkenés).