kalorimetria
(kaloriméter)
A fizikai vagy kémiai
folyamatokban hő formájában átadódó
energia mérése (pl. egy folyadékban
feloldódó szilárd
anyag által a környezetéből felvett energiának
vagy egy anyag elégetéséből származó energiának
a mérése).
A táplálékkal való energiafelvétel-vizsgálatokra
a kalorimétereket annak mérésére használják, hogy egy adott anyagból
mennyi energia szabadulhat fel (hány
kalóriát / joule-t
tartalmaz), ill. hogy az emberi szervezet mennyi hőt
ad le. (Ez utóbbi a táplálékkal bevitt energiával
ekvivalens.)
Ezekből a mérésekből következtethetünk az ember átlagos napi energiaszükségletére.
Egy
egyszerű, házilag is elkészíthető kaloriméter.
Jól szemlélteti az eszköz "lényegét".
Speciális változata a kaloriméterbomba külön címszóban megtalálható.