kapszaicin
(8-metil-N-vanillil-transz-6-nonenamid)

C18H27O3N
Fenolból származtatható alkaloid.

A kapszaicin molekulaképe térkitöltéses megjelenítésben.

Előfordulás
A paprika csípős anyaga.
Szintetikusan is előállítják.


Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, szagtalan, kristályos vagy viaszos anyag.
Olvadáspontja 62 - 65°C
Forráspontja 210 - 220°C
Hideg vízben oldhatatlan, lúgokban, alkoholban, éterben oldható.

Felhasználás
Élelmiszerekben csípős, pikáns íz eléréséhez.
A gyógyászatban bőr vérkeringését serkentő szerként, illetve fájdalomcsillapítóként alkalmazzák.

Biológia
Ingerli a (szájban lévő), fájdalomérzékelő idegvégződéseket. Fokozza az ízleléshez szükséges nyálképződést, és elősegíthetik a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok és endorfinok) kibocsátását az agyban.
A fájdalomérzékelő idegek blokkolására alkalmas gyógyszerkísérletek "alapvegyülete".
Irritálja a bőrt, de többszöri alkalmazás esetén a kezelt területet érzésteleníti.

Felhasznált irodalom