kapszaicin
(8-metil-N-vanillil-transz-6-nonenamid)
C18H27O3N
Fenolból származtatható
alkaloid.
![]() |
A kapszaicin molekulaképe térkitöltéses megjelenítésben. |
Előfordulás
A paprika csípős anyaga.
Szintetikusan is előállítják.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, szagtalan, kristályos vagy
viaszos anyag.
Olvadáspontja 62 - 65°C
Forráspontja 210 - 220°C
Hideg vízben oldhatatlan,
lúgokban, alkoholban,
éterben oldható.
Felhasználás
Élelmiszerekben csípős, pikáns íz eléréséhez.
A gyógyászatban bőr vérkeringését serkentő szerként, illetve fájdalomcsillapítóként
alkalmazzák.
Biológia
Ingerli a (szájban lévő), fájdalomérzékelő idegvégződéseket. Fokozza az ízleléshez
szükséges nyálképződést, és elősegíthetik a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok
és endorfinok) kibocsátását az agyban.
A fájdalomérzékelő idegek blokkolására alkalmas gyógyszerkísérletek
"alapvegyülete".
Irritálja a bőrt, de többszöri alkalmazás esetén a kezelt területet érzésteleníti.