kémia

Az anyagok összetételével és a bennük lejátszódó folyamatokkal foglalkozó tudomány.
Eredete részben az ősi technológiákig (pl. fémkohászat vagy szappangyártás), részben az aranycsinálás módszereivel foglalkozó középkori spekulációkig (alkímia), részben pedig a hatásosabb gyógyszerek előállítására irányuló próbálkozásokig (iatrokémia) nyúlik vissza.

Egy kis kémia otthon - "Módosított keményítő", népszerűbb nevén rántás készítése.

Általában Antoine Lavoisier-t tekintik a modern kémia megteremtőjének, aki különbséget tett az elemek és az elemekből létrejövő vegyületek között, és azt állította, hogy a kémiai folyamatok mennyiségi természetűek.
John Dalton atomelméletének megszületésével a 19. sz.-ban hirtelen fejlődésnek indult a vegyészet.
A szerves kémia az állatokból és növényekből származó gyógyhatású vegyületek elkülönítéséből, a szervetlen kémia pedig az ásványok tanulmányozásából fejlődött ki. Főleg a molekulavegyületek és az ionos vegyületek szintézisévé és tanulmányozásává alakultak, e kettő azonban sokszor elválaszthatatlan egymástól.
A fizikai kémia (a fizikai tulajdonságok és a kémiai összetétel, szerkezet és reaktivitás kapcsolatának tanulmányozása) és az analitikai kémia (az anyag összetételének tanulmányozása) szintén párhuzamosan fejlődött, különösen miután a 20. sz.-ban jelentős fejlődésnek indultak a spektroszkópiai és elektrokémiai módszerek.
A modern kémia sokat fejlődött a kémiai kötés természetének helyes értelmezése révén is.
Manapság a kémia világméretű iparág alapja, amely az élet szinte minden aspektusával kapcsolatban áll, az élelmiszereket, a fűtőanyagokat, a ruházkodást, az építőanyagokat és a gyógyszereket is beleértve.
Bár ezen iparág növekedése tagadhatatlanul együtt járt bizonyos negatív környezeti hatásokkal, ugyanakkor a kémia egyben a környezetvédelem kulcsa is.

Felhasznált irodalom