salétromsav
(választóvíz, nitrálósav, nitráló elegy, nitrálás, Ostwald-eljárás, xantoprotein-reakció)

HNO3
Erős oxidáló jellegű sav.
Az ékszerészek választóvíznek nevezik mert pl. az ezüstöt vagy a rezet feloldja, de az aranyat nem.

A salétromsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A hno3.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előfordulás, történet
A természetben szabad állapotban sehol sem található.
i, a nitrátok azonban gyakoriak, folytonosan képződnek a talajban.
Egyes helyeken nagyobb mennyiségben felhalmozódtak (Chilei salétrom).
Geber alkimista már a 19. században előállította kálium-nitrát, réz-szulfát és timsó desztillálása útján.
Tisztán valószínűleg Glauber állította elő legelőször.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen vagy sárgás, szúrós szagú folyadék.
Olvadáspontja -42°C
Forráspontja 120°C
Sűrűsége 1,4 g/cm3
Vízzel korlátlanul elegyedik.
Melegítés hatására nitrogén-oxidokat fejlesztve bomlik.
Erős oxidálószer, heves reakcióba lép éghető és redukáló anyagokkal, pl. terpentin, faszén, alkohol.
Erős sav, hevesen reagál bázisokkal
Fémekre erősen korroziv hatású.
Hevesen reagál szerves anyagokkal (pl. aceton, ecetsav, ecetsav-anhidrid).
Megtámad sok műanyagot is.
A tömény salétromsav és a tömény kénsav elegye az úgynevezett nitrálósavat, vagy más néven nitráló elegyet a szerves vegyiparban nitrálásra (a nitro csoport bevitelére) használják.
Használják továbbá ipari nitrovegyületek, így robbanószerek, cellulóz-trinitrát (nitrocellulóz), glicerin-trinitrát (nitroglicerin), trinitrotoluol (TNT), és pikrinsav (trinitrofenol) előállítására.

Előállítás
Iparilag az ammónia oxidációjával gyártják (Ostwald-eljárás), az összreakció:

NH3 + 2O2 -> HNO3 + H2O.

Az ipari salétromsav gyártás elvi ábrája.

Felhasználás
Robbanóanyagok (pl. TNT, lőgyapot, stb.) előállításához.
Mezőgazdasági vegyszerek, műtrágyák gyártásához.

Biológia
Bőrre kerülve súlyos sérüléséket, sárgás elszíneződést okoz, a fehérjéket roncsolja. (Ezt az jellemző színreakciót használják fehérjék kimutatására - xantoprotein-reakció).
Szembe jutva súlyos, mély égéseket okoz.
Belélegezve égő érzést, köhögést, nehéz légzést okoz.

Felhasznált irodalom