titrálás
(térfogatos analízis, titrimetria, büretta, végpont, mérőoldat, ekvivalenciapont)
Az analitikai
kémiában a térfogatos
analízis (titrimetria) fontos művelete, amelynek segítségével egy
adott mennyiségű, ismert reagenst tartalmazó oldattal
kémiailag egyenértékű másik oldatban
lévő, az előbbivel reakcióba lépő anyag
ismeretlen mennyisége megállapítható (mennyiségi
elemzés).
A vizsgálandó anyaghoz általában lassan adagolják a mérőoldatot, amíg az egyenértéket
el nem érik. (A fogyott mérőoldat mennyiségét a büretta beosztásáról
olvassák le a meniszkusznál.)
A kémiai reakció végpontját
(amikor a titrálás befejeződött), a kis mennyiségben az elegyhez adott
indikátor (szín)változása
jelzi.
A képen a titrálás eszközei (állvány, mérőlombik, büretta, Erlenmeyer-lombik) láthatók
Például ismert töménységű sósavoldat adagolásával megállapítható ismeretlen töménységű nátrium-hidroxid oldatában lévő NaOH mennyisége megfelelő sav-bázis indikátor hozzáadásával az alábbi reakció alapján:
HCl + NaOH = NaCl + H2O
Az egyenletből látható, hogy egy molnyi
(36,5 g) sósav maradéktalanul reagál egy
molnyi (40 g) nátrium-hidroxiddal.
Ha tehát ismerjük, hogy pl. a mérőoldat minden milliliterében 36,5 mg
sósav található, és az ismeretlen oldat
10 milliliterére 15 ml sósavoldat fogyott
a reakció végbemenetelekor (a sav-bázis
indikátor színváltozásakor), akkor kiszámítható, hogy az ismeretlen töménységű
oldat 10 milliliterében 60 mg nátrium-hidroxid
található.
Az ilyen titrálások az acidimetria
/ alkalimetria körébe tartoznak.
A titrálásnak az a pontja, ahol a reakció teljessé válik, az ekvivalenciapont
(vagyis az a pont, amikor egyenlő mennyiségű sav és bázis egyesült), ahol a
sav-bázis indikátor színe megváltozott.