UHT
(Ultra-High Temperature Processing, Ultra-Heat Treatment, ultrapasztőrőzés)
Ultra-High
Temperature Processing (nagyon magas hőmérsékletű
feldolgozás) vagy Ultra-Heat Treatment (magas hőmérsékletű
kezelés). Magyarul az ultrapasztőrőzés kifejezés terjedt el.
Speciális élelmiszer sterilizálási
eljárás, melynek során rövid időre (1-2 másodperc) 135°C fölé melegítik a kezelt
élelmiszert. (Az eljárás elvi megvalósítása az ábrán látható.)
Az ilyen módon tartósított élemiszer, a speciális csomagolásában, több hónapig
eltartható hűtés nélkül.
Általában tej, tejszín, joghurt, gyümölcslevek tartósítására alkalmazzák.
Az eljárást az 1960-as években fejlesztették ki, de csak az 1970-es években
terjedt el. Hazánkban 1975-ben jelent meg.
"Tartóstejek..."