UHT
(Ultra-High Temperature Processing, Ultra-Heat Treatment, ultrapasztőrőzés)

Ultra-High Temperature Processing (nagyon magas hőmérsékletű feldolgozás) vagy Ultra-Heat Treatment (magas hőmérsékletű kezelés). Magyarul az ultrapasztőrőzés kifejezés terjedt el.
Speciális élelmiszer sterilizálási eljárás, melynek során rövid időre (1-2 másodperc) 135°C fölé melegítik a kezelt élelmiszert. (Az eljárás elvi megvalósítása az ábrán látható.)

Az ilyen módon tartósított élemiszer, a speciális csomagolásában, több hónapig eltartható hűtés nélkül.
Általában tej, tejszín, joghurt, gyümölcslevek tartósítására alkalmazzák.
Az eljárást az 1960-as években fejlesztették ki, de csak az 1970-es években terjedt el. Hazánkban 1975-ben jelent meg.

"Tartóstejek..."

Felhasznált irodalom