vákuum
(légüres tér, gyenge vákuum, nagy vákuum, ultranagy vákuum)

Térrész, amelyben nincs jelen anyag (légüres tér).
A tökéletes vákuum elérhetetlen, mivel minden anyag, ami körbevesz egy ilyen teret, véges gőznyomással rendelkezik.

A gyakorlatban alkalmazott vákuumot három kategóriába sorolják:
- gyenge vákuum (10-2 Pa)
- nagy vákuum (10-2 - 10-7 Pa)
- ultranagy vákuum (10-2 - 10-7 Pa alatt)

Laboratóriumi körülmények között egy zárt kamrában a levegő kiszivattyúzásával vákuumközeli állapot érhető el.
Az olyan kísérletekben, amelyekben elkerülendő a gázatomok zavaró hatása,10-4 és 10-10 Pa közötti nyomásértékkel jellemezhető vákuum szükséges.
Sok fizikai kísérlet és alkalmazott technikai eljárás csak a modern, nagy vákuumtechnika jóvoltából végezhető el.
(A csillagközi tér az elérhető legjobb. Köbméterenként mindössze néhány részecske található! Összehasonlításúl 24 liter levegőben 6x1023 különböző gázmolekula található. Vagyis egy köbméter levegőben 2,5x1025!)

Vákuumot számtalan esetben, eszközben alkalmaznak a mindennapi életben.
Erős vákuum található a "hagyományos" tévéképcsövekben, vagy a mikrohullámú sütők mikrohullámokat előállító eszközeiben.
Vákuumot alkalmaznak a konzerv- és a vegyiparban bizonyos lepárlási (desztillációs) folyamatoknál.

Szinte minden háztartásban fellelhető ez a gyenge vákuumot előállító eszköz...


Felhasznált irodalom